/

O lecție de etică de la multinaționalele care au rupt legăturile cu Rusia pentru lașii oportuniști George Simion și Viktor Orban

O lecție de etică de la multinaționalele care au rupt legăturile cu Rusia

Acum câteva zile, când Jeffrey Sonnenfeld de la Universitatea Yale a redactat prima listă a companiilor mari care au plecat din Rusia lui Putin, erau circa 100 de nume pe listă. Peste circa o săptămână, erau aproape 200. Azi, depășesc 300.

Pe măsură ce presiunea publicului din țările democratice creștea, multinaționalele se grăbeau să rupă orice legături cu regimul unui dictator dezechilibrat care amenință omenirea cu folosirea bombei atomice.

Aceste companii pierd sume uriașe părăsind Rusia. Putin a anunțat deja că planul este să le confiște afacerile. British Petroleum, una din primele companii care și-au abandonat legăturile cu firmele rusești, anticipa faptul că va pierde circa 25 de miliarde de dolari – adică aproximativ 10% din PIB-ul României. Equinor, o companie norvegiană de petrol și gaze, are în Rusia investiții pe termen lung de 1,2 miliarde de dolari. Pleacă și ei, va pierde enorm. Mult hulita companie australiană de minerit, Rio Tinto, rupe orice legături cu firme rusești, deși îi va cauza uriașe probleme financiare și logistice.

Exemple ar mai fi, dar cred că este clar ce am vrut să arăt. Mult hulitele naționale au dezvoltat o anume etică profesională – inclusiv sub presiunea propriilor angajați, tinerii „corporatiști”…- și se tem de reacția consumatorilor.

Politicienii, nu. Ei se tem și nu prea de electorat…Politicienii sunt aleși la patru ani și, mai ales în țările estice, speră ca orice măgărie pe care o fac să se uite sau să o acopere cu ajutorul presei aservite. Cel mai bun exemplu în acest sens este premierul Ungariei, Viktor Orban. Prietenul lui Putin. Singura țară NATO de la granița Ucrainei care n-a permis tranzitarea armamentului către Kiev. România și Polonia au permis acest tranzit, iar Slovacia a livrat armament. Va trebui să nu-l uităm pe acest laș care, din păcate, controlează politic UDMR-ul.

Al doilea exemplu este al localnicului George Simion. Care ar putea să intre în istorie cu „protestul” ridicol de 35 de secunde în fața Ambasadei Rusiei de la București. Simion a scris, miercuri, pe Facebook că românii n-ar trebui să-și apere țara fiindcă nu dețin „nimic”. În primul rând că este o minciună: resursele naturale aparțin statului, conform Constituției. Ele pot fi concesionate. În al doilea rând, ce dețineau soldații români care au plecat la război în 1877 sau 1916? Cu adevărat nimic, mulți dintre ei. Abia în 1917 s-a dus regele Ferdinand pe front și le-a promis pământ. Vizunea liderului AUR, pe Facebook: „Cine deține petrolul și restul bogățiilor Țării să angajeze și armate. Noi, românii, nu avem nimic deci nu avem pentru ce lupta”. Este bine că domnul Simion ne-a arătat că el unul nu face nimic fără să primească ceva în schimb.

În loc de concluzie: dacă domnul Simion era, prin absurd, la putere, azi companiile de stat românești ar fi fost băgate până peste cap în afaceri dubioase cu Rusia lui Putin. Exact asta se întâmplă în Ungaria lui Viktor Orban, nu-i o speculație lipsită de temei. Naționalizarea auristă ar însemna întoarcerea României în epoca ceaușistă, într-un CAER al loserilor strânși în jurul lui Putin. Pentru România, sărăcie crâncenă și lipsuri. Pentru domnul Simion și clica din jurul său, averi uriașe, exact așa cum se întâmplă în Rusia lui Putin și a oligarhilor săi.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:10Germania a trimis Ucrainei arme așteptate încă din 2023 (tancuri Leopard și Gepard, sisteme antiaeriene Iris-T și Patriot)
20:57Tupeu șmecheresc al lui Ciolacu: spune că Moș Crăciun îi va lăsa sub brad facturile pentru jet-urile private plătite de Nordis
20:49Vlad Pascu, încadrare juridică schimbată în dosarul „2 Mai”, pedeapsa va crește
20:45Guvernul Ciolacu II a trecut cu doar șapte voturi peste numărul necesar. „Atât s-a putut”, a concluzionat șeful PSD
17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri