Ficțiunea 1984, distopia lui George Orwell, a fost cartea cea mai vândută în Rusia, în acest an, scrie The Times, citând datele LitRes, o companie rusească de vânzări on-line de carte.
Tass arată, citat de The Times, că 1984 a fost cartea de ficțiune cea mai descărcată și a doua cea mai populară în orice categorie.
1984, cartea cea mai vândută în Rusia
„În mod amenințător pentru Kremlin, 1984 a intrat, de asemenea, pe listele cu celor mai bine vândute cărți din Belarusul vecin în 2020, înainte de protestele masive împotriva președintelui Lukașenko.
Dar unii oficiali ruși au propria lor părere asupra romanului lui Orwell.
„Timp de mulți ani am crezut că Orwell descrie totalitarismul. Acesta este unul dintre falsurile globale”, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, în mai. „Orwell a scris despre sfârșitul liberalismului. El a scris cum liberalismul va duce omenirea într-o fundătură. Nu scria despre Uniunea Sovietică, ci despre societatea în care trăia.”
Comentariile lui Zaharov au fost preluate de Darya Tselovalnikova, traducătoarea unei noi ediții rusești a cărții 1984, care a insistat că romanul descrie o eră a „liberalismului totalitar” în Occident.
Deși cartea lui Orwell a fost interzisă în Uniunea Sovietică până în 1988, ea a fost pusă la dispoziția conducerii Partidului Comunist într-un tiraj special, numerotat. Copii ale romanului de producție sovietică sunt vândute în Rusia pentru mii de lire sterline”, scrie The Times.
George Orwell’s 1984 is Russian bestseller. If true this makes sense. The novel was based on Stalin’s dictatorship and so are many aspects of Putin’s autocracy todayhttps://t.co/Xx0nLxrjUF
— S Sebag Montefiore (@simonmontefiore) December 14, 2022
Uniunea Sovietică sub Iosif Stalin a fost inspirația lui Orwell pentru 1984, care descrie un stat polițienesc controlat de un lider atotputernic numit Big Brother ai cărui cetățeni sunt monitorizați pentru „crime de gândire” și forțați să creadă că „războiul este pace”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: O informație care spune mai mult decât orice sondaj: „1984”, distopia lui George Orwel… […]