O comparație între carierele profesionale și politice ale lui Nicușor Dan și Ciolacu: de exemplu, liderul PSD n-a câștigat decât alegeri pe listă, în timp ce Nicușor Dan a avut trei candidaturi la primăria Capitalei, din care ultima, când a învins-o pe Gabriela Firea, ca independent susținut de PNL și USR.
Nicușor Dan și Ciolacu sunt, aproximativ, aceeași generație: primarul Capitalei este născut în 1969, premierul – în 1967.
Azi, premierul PSD l-a atacat, în debutul ședinței de guvern, pe primarul Capitalei: „Nu reușesc, totuși, să realizez cum este posibil, în aceste condiții, ca, în capitala României, primarul Nicușor Dan să condamne în continuare, și acest an, sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman și degradant. Și asta, la trei ani după ce domnul primar a promis revoluția apei calde”.
Însă această situație se petrece anual, datorită reviziilor care au loc în această perioadă, iar Ciolacu nu a protestat, când Gabriela Firea era primar.
Comparație între carierele profesionale și politice ale lui Nicușor Dan și Ciolacu
Ciolacu a luat bacalaureatul în 1986, la liceul Eminescu din Buzău, dar nu se știe la ce profil.
Nicușor Dan a absolvit Liceului Teoretic „Radu Negru” din Făgăraș. În 1987 și 1988 medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, având punctaj maxim.
Marcel Ciolacu a devenit student la 24 de ani – la o universitate privată – și a obținut diploma de licență abia în 2004. Actualul premier a avut o tentivă de a lua doctoratul la academia SRI, dar l-a abandonat în perioada în care presa scria despre numeroasele doctorate plagiate obținute la această academie.
În 2004, Nicușor Dan avea un masterat in matematica, la Universitatea Paris 11, și un doctorat, la Universitatea Paris 13.
După absolvirea studiilor doctorale, Nicușor Dan a fost cercetător la un institut al Academiei Române și a fondat Asociația Salvăm Bucureștiul.
Ciolacu a fost muncitor, înainte de 1989, după care suține că ar fi fost „antreprenor, administrator și asociat la mai multe companii private”, fără să ofere alte detalii.
Din 2000, Ciolacu este ales: consilier local, consilier județean și deputat PSD. Nu a participat niciodată la o competiție uninominală. El a fost și vicepremier în guvernul Tudose, girat de Liviu Dragnea.
Nicușor Dan a candidat de trei ori la primăria București, obținând: în 2012 – 9%, în 2016 – 30% și în 2020 – 42,81%, scor cu care a câștigat.
Alte momente controversate din cariera lui Ciolacu au fost: prietenia cu Oamr Hayssam, omul de afaceri condamnat pentru terorism, precum și obținerea unui certificat de revoluționar, în baza căruia a beneficat de un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.