Înlocuirea lui Florin Cîțu cu Nicolae Ciucă era perfect previzibilă, era doar o chestiune de timp. Singurul element inedit este că Florin Cîțu s-a autodetonat mai repede decât ne așteptam. I-a enervat atât de puternic pe liderii liberali încât s-a decis schimbarea sa urgentă, în timp ce președintele Senatului era în vizită în SUA.
Nici o surpriză, deci, în faptul că Nicolae Ciucă va prelua șefia PNL și va avea control și asupra partidului, și asupra Guvernului. Un contracandidat pentru Ciucă ar fi ridicol, nu cred că cineva din PNL și-ar asuma să intre într-o competiție în care ar pierde cu siguranță.
Adevărata bătălie este pentru funcția de secretar general al PNL, cel care controlează, printre altele, și finanțele partidului (7,2 milioane de lei subvenția de la AEP doar pentru luna martie). Inițial a existat sentimentul că doar Lucian Bode își dorește acest post. Cel care i-a aruncat numele pe piață – și a postat, pe blogul său, și o fotografie romantică, în care Ciucă se plimba cu Bode prin munți, precum doi prieteni plecați în drumeție – a fost Radu Tudor, de la Antena 3. Am lămurit, astfel, de ce susținere se bucură Bode, dacă mai era nevoie de precizări suplimentare.
După circul din vara/ toamna lui 2021, liberalii țin acum în interior toate disputele. Până azi, joi, 7 aprilie, nu s-au anunțat oficial nici un fel de candidaturi pentru congresul din 10 aprilie, în afară de cea a lui Ciucă. Însă, potrivit surselor din PNL, surpriza ar putea veni din candidatura lui Dan Motreanu la funcția de secretar general al partidului. Motreanu este membru al PNL din 1990. Bode provine din PD/ PDL. De ce insist pe această distincție? Fiindcă una din cele mai mari temeri, acum, în PNL, este că dacă Bode va prelua secretariatul general, vechii liberali vor migra în masă la formațiunea lui Ludovic Orban. Pur și simplu ei nu se vor regăsi într-un partid condus de un președinte cu carnet de liberal abia din 2020 și de un fost pedelist. În plus, mulți lideri din provincie resimt lipsa lui Orban, care stătea și-i asculta cu orele, îi vizita, îi suna, socializa cu ei. „Îi băga în seamă”, ca să mă exprim mai liber – ceea ce este foarte important pentru moralul activiștilor PNL.
Dincolo de calculele organizatorice din PNL, Bode este imaginea mediocrității: trei mandate de ministru și absolut nici o realizare, nici un proiect despre care să spună „eu l-am făcut, eu l-am crescut”. Iar nuca de pe colivă este scandalul Șercan/ plagiatul lui Ciucă, în care în cel mai bun caz se poate spune că și-a scăpat, din nou, subordonații de sub control.
Nimic din ceea ce a făcut până acum nu arată că ar fi capabil să mobilizeze cei circa 1.200 de primari ai partidului, adică principala resursă a PNL în perspectiva alegerilor din 2024. Singurul avantaj al lui Bode este că s-a născut în Sălaj, dar cred că PNL nu vrea să-și construiască leadershipul în jurul unui nou Tikrit.
Și-n loc de concluzie: cred că este foarte bine pentru PNL dacă Bolojan va sta departe de viitoarea echipă câștigătoare. Este ultima rezervă a liberalilor, dacă și conducerea care va fi aleasă la 10 aprilie va eșua.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.