Noul an școlar începe cu 3.700 de unităţi de învăţământ, dintr-un total de circa 7.100 nu au autorizație de incendiu, sute de școli cu toaleta în curte, peste 3.000 de cadre didactice fără studii corespunzătoare.
Mai mult, EduPedu anunță, azi, că peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar.
În plus, sute de directori de școală amenință cu demisia sau și-au dat-o deja, întrucât câștigă mai mult ca simpli profesori.
3.700 de unităţi de învăţământ nu au autorizație de incendiu
Iată care sunt principalele probleme cu care se confruntă școlile, la acest început de an școlar:
- 3.678 unități de învățământ, din 7.072, funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, conform evidenţelor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov
- „În prezent, în România sunt 702 de unități de învățământ cu structuri arondate (grădinițe, școli primare și gimnaziale) care nu au toalete în incinta instituției de învățământ, potrivit datelor adunate din toate județele țării, exceptând Bucureștiul și județele Ilfov și Suceava, care nu au răspuns solicitărilor făcute în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile publice”, arăta B1 TV, în iulie. Datele acestui post vin în contradicție cu cele prezentate de ministrul Educației, Ligia Deca.
- În acest an şcolar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului este de 3.340 faţă de 5.223 în anul şcolar 2022-2023, conform datelor prezentate de ministrul Educaţiei.
EduPedu a prezentat, azi, date din noul proiect al PNRR trimis de guvernul Ciolacu la Bruxelles, proiect din care se poate constata că 1.810 școli, din lista inițială de minimum 5.200, nu vor mai fi echipate cu laboratoare de informatică. În plus, numărul microbuzelor școlare electrice a fost tăiat la jumătate.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.