Nouă țări europene se angajează să dezvolte producția de energie eoliană în Marea Nordului, de la 30 de GW putere eoliană instalată în prezent la 300 de GW în 2050, anunță Radio Chișinău.
Decizia a fost luată la o reuniune din orașul belgian Oostende.
Țări europene se angajează să dezvolte producția de energie eoliană
Premierul belgian Alexander de Croo, gazda reuniunii, a afirmat că prin demersul la care participă Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Regatul Unit „ca europeni, ne luăm destinul în mâini”. El a estimat că energia „la preț accesibil, sigură și durabilă” ar putea alimenta 300 de milioane de locuințe.
Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că „în Marea Nordului avem o centrală electrică practic la ușă”.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că creșterea producției de energie regenerabilă în Europa „ne va sufla în pânze tot vântul de care avem nevoie pentru a ne îndrepta spre neutralitatea climatică”.
În declarația comună semnată, participanții la conferință preconizează de asemenea dezvoltarea producției ecologice de hidrogen în Marea Nordului.
Pentru atingerea obiectivelor este nevoie de standardizare, cooperare și lanțuri de aprovizionare sincronizate, a arătat De Croo.
El a avertizat însă, chiar de la sosirea la Oostende, că „infrastructura din Marea Nordului – atât turbinele eoliene, cât și cablurile și conductele – este expusă la sabotaj și spionaj” și a adăugat că este „extrem de importantă” colaborarea în domeniul securității.
În acest sens, semnatarii declarației s-au angajat „să colaboreze pentru creșterea securității infrastructurii maritime și submarine, în cadrul NATO și al UE”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.