New York Times a devenit o publicație intolerantă, iliberală, iar ziariștii săi au devenit activiști pentru „justiție socială”, scrie fostul coordonator al rubricii de „Opinii”, James Bennet, într-un comentariu publicat de The Economist, intitulat „Când New York Times și-a pierdut direcția”.
Bennet relatează cum a fost dat afară pentru că a acceptat publicarea, în New York Times, a unui comentariu scris de un senator republican.
New York Times a devenit o publicație intolerantă
Concedierea sa de către editorul ziarului, AC Sulzberger, a avut loc după ce proprii săi colegi l-au atacat dur, susținând că publicarea acelui comentariu pune în primejdie viața jurnaliștilor negri de la New York Times.
The definitive essay about how the New York Times lost its way by a person who was there to witness all of it: my former boss and friend, James Bennet.
— Bari Weiss (@bariweiss) December 14, 2023
It is also a story about social ostracism, scapegoating, and cowardice.https://t.co/Ker4MRRvsG
În editorialul din New York Times, „Send in the troops”, senatorul republican Tom Cotton cerea o intervenție împotriva celor care profitau de protestele pașnice de după uciderea lui George Floyd pentru a declanșa acțiuni violente. Cotton cerea ca armata să îi oprească pe cei care comiteau aceste violențe.
După ce comentariul a fost publicat, un grup de jurnaliști ai NY Times au afirmat pe rețelele de socializare că publicarea articolului a pus „în pericol” membrii de culoare ai personalului, iar sindicatul publicației a afirmat că se „pune în pericol capacitatea jurnaliștilor noștri de a lucra pe teren în siguranță și în mod eficient”.
Bennet susține că un reporter, care și-a îndemnat colegii prin mesaje interne să emită o condamnare fermă a comentariului, a fost apoi implicat în scrierea unui reportaj care susținea în mod fals că Cotton a cerut armatei să reprime protestatarii, și nu pe cei care comiteau violențe.
„Mai puțin de trei zile mai târziu, sâmbătă dimineața, Sulzberger m-a sunat acasă și, cu o furie glacială care încă mă nedumerește și mă întristează, mi-a cerut demisia. M-am înfuriat și eu și i-am spus că va trebui să mă concedieze. M-am gândit mai bine la asta mai târziu. L-am sunat din nou și am fost de acord să demisionez, măgulindu-mă că am fost nobil”, scrie Bennet în The Economist.
„Elita progresistă a Americii vorbește cu ea însăși despre o Americă ce nu există”
New York Times „a metastatizat de la prejudecata liberală la prejudecata iliberală, de la tendința de a favoriza o parte a dezbaterii naționale la un impuls de a închide complet dezbaterea. Toată empatia și umilința din lume nu vor însemna mare lucru în fața presiunilor intoleranței și tribalismului fără o calitate neprețuită pe care Sulzberger nu a subliniat-o: curajul”, scrie Bennet.
„Au existat semne că Times încearcă să își recupereze curajul convingerilor sale. Ziarul a întârziat să își manifeste curiozitatea față de problema dificilă a protocoalelor medicale adecvate pentru copiii transsexuali; dar odată ce a făcut-o, editorii și-au apărat relatările împotriva criticilor inevitabile”, mai arată fostul editor de la New York Times.
„Realitatea este că Times devine publicația prin intermediul căreia elita progresistă a Americii vorbește cu ea însăși despre o Americă ce nu există cu adevărat”, este una din concluziile lui Bennet.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.