Nu spun eu că stăm prost, ne spune toată lumea că stăm prost, afirmă Oana Neneciu, director executiv la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
„Ne spune toată lumea că stăm prost”
„Din 2019 am înfiinţat aerlive.ro, o platformă de măsurare a calităţii aerului independentă, care integrează în momentul de faţă peste 40 de senzori ce măsoară poluanţii din Bucureşti şi Ilfov. Şi dacă vorbim de date privind calitatea aerului, nu spun eu că stăm prost, ne spune toată lumea că stăm prost.
Avem câteva proceduri de infringement începute inclusiv pentru proasta funcţionare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, pe lângă infringementurile pe care le avem pentru depăşiri înregistrate sistematic pentru pulberile în suspensie şi pentru dioxidul de azot, dioxidul de azot fiind principala sursă poluantă ce provine din trafic, pentru că astăzi vorbim de zone de emisii reduse şi trafic.
Ca să dau un mic „overview” privind reţeaua naţională, în dimineaţa aceasta am numărat doar şase puncte în Bucureşti care măsoară NO2 – dioxidul de azot, din 24 de puncte prezente pe hartă, dintre care numai 15 funcţionează. Această reţea are sincope extrem de mari, a avut ani în şir sincope foarte mari, acum mai puţin, privind colectarea de date.
Pentru a avea coerenţă în politicile publice locale şi, în special, în Municipiul Bucureşti, pentru că ştim că avem probleme grave, ar trebui să avem nişte măsurători coerente, nişte studii de modelare, nişte studii privind emisiile provenite din trafic. Nu avem aşa ceva, din păcate. Nici măcar reţelele independente nu pot constitui resurse care să fie singulare pe zona aceasta de date.
Reţeaua aceasta naţională ar trebui să funcţioneze mult mai bine. Din punctul nostru de vedere, ar trebui gestionată independent, nu de către Ministerul Mediului, care câteodată dă finanţare, câteodată nu, pentru funcţionarea ei”, a afirmat Neneciu.
În viziunea reprezentantei Ecopolis, în România nu pot fi cuantificate rezultatele măsurilor din planurile integrate de gestionare a calităţii aerului din oraşe, pentru că nu există date suficiente.
Nu sunt date suficiente despre poluarea din România
„Ce am observat noi de-a lungul timpului este că avem acest slogan: „Dacă nu avem date, nu avem nici probleme”. Deci, practic, noi nu putem nici să cuantificăm rezultatele măsurilor din planurile integrate de gestionare a calităţii aerului din oraşe, pentru că nu avem date suficiente.
Nu putem să spunem ce măsuri sunt mai bune decât altele, în cât timp reducem poluarea, pentru că trebuie menţionat că principiul pe care se bazează această reducere a poluării, atât în Directiva Europeană, cât şi în Legea 104, este că suntem obligaţi să reducem „în cel mai scurt timp posibil” poluarea atunci când identificăm această problemă.
Nu facem asta, pentru că nu avem date suficiente (…). Ştiu că există la nivelul Primăriei Bucureşti o iniţiativă foarte bine documentată, dar care a întâmpinat foarte multe lacune în ceea ce priveşte datele, pentru că nu poţi să lucrezi şi să găseşti cele mai bune soluţii atunci când ai această lipsă permanentă de informaţii”, a susţinut reprezentanta Ecopolis.
Citește și: Seceta este deja foarte gravă în Franța: 930 de hectare de pădure au ars în Pirinei, la granița cu Spania
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.