/

Summit-ul NATO de la Vilnius va oficializa cel mai negru scenariu: a reînceput „războiul rece”. Noile planuri de apărare ale Alianței se axează pe reacția la un atac rusesc pe scară largă

NATO, în război rece cu Rusia
NATO, în "război rece" cu Rusia (sursa: Facebook/NATO)

NATO, în „război rece” cu Rusia. Liderii statelor membre ale NATO vor aproba la summit-ul de la Vilnius, din iulie, mii de pagini cu planuri secrete de apărare, care vor detalia pentru prima oară de la sfârşitul războiului rece reacţia alianţei la un eventual atac din partea Rusiei.

NATO, în „război rece” cu Rusia

Agenţia apreciază că este vorba de o schimbare fundamentală, după ce NATO nu a mai întocmit de zeci de ani planuri defensive la scară mare. Conflictele în care s-a implicat alianţa au fost de amploare mai mică, în Afganistan şi Irak; a existat o certitudine că Rusia nu mai reprezintă o ameninţare letală.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Însă în Europa se duce acum cel mai sângeros război de după 1945, chiar la graniţele NATO, în Ucraina, ceea ce impune planificarea din timp, cu mult înainte de declanşarea unui conflict cu un inamic de talie comparabilă cu a alianţei, cum este Rusia.

„Diferenţa fundamentală între managementul crizelor şi apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul determină calendarul”, a explicat amiralul Rob Bauer, unul din militarii de la vârful NATO. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că un conflict poate apărea în orice moment”, a avertizat el.

„Planuri regionale”

Prin conturarea unor aşa-numite planuri regionale, NATO va da în acelaşi timp indicaţii fiecărui stat privind modernizarea forţelor militare şi a logisticii.

„Aliaţii vor şti exact ce forţe şi capacităţi sunt necesare, inclusiv unde, ce şi cum să se desfăşoare”, a declarat secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, despre documentele secrete care vor aloca anumite efective în apărarea fiecărei regiuni.

Se oficializează astfel procesul declanşat de anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, la care aliaţii au reacţionat prin prima desfăşurare de forţe de luptă în est; Regatul Unit, Canada şi Germania au preluat roluri de vârf în câte una din cele trei republici baltice – Lituania, Letonia şi Estonia.

Diferențe față de „războiul rece”

„Război rece”, arată Reuters”? Deşi multe elemente sunt similare cu cele ale posturii militare a NATO dinainte de 1990, unii factori esenţiali s-au schimbat. Alianţa s-a extins de atunci cu circa 1.000 de km către est, iar numărul ţărilor membre a crescut de la 16 la 31.

Aderarea Finlandei, în aprilie, a dublat lungimea frontierei NATO cu Rusia la circa 2.500 de km, obligând la o abordare a desfăşurărilor mai flexibilă decât în trecutul în care Germania era considerată principalul teatru de război posibil.

De asemenea, Alianţa nu se mai pregăteşte pentru un război nuclear de amploare împotriva Moscovei şi a aliaţilor acesteia. Dintre statele care făceau parte din blocul Uniunii Sovietice, majoritatea sunt acum membre ale NATO, a observat istoricul Ian Hope de la comandamentul forţelor aliate din Europa (SHAPE).

„Nu avem în vedere tipul de război cum a fost cel rece, în care forţele aliate (…) ar fi lovite simultan de atacuri pe scară mare ale Pactului de la Varşovia”, ci mai degrabă de conflicte restrânse regional, care trebuie limitate prin desfăşurări rapide de forţe, a arătat el.

„Transparenţa câmpului de luptă”

Totodată, internetul, dronele, armele hipersonice şi fluxul rapid de informaţii prezintă probleme noi. „Partea bună este că vorbim despre transparenţa câmpului de luptă. Cu toţi sateliţii, cu toate informaţiile prelucrate putem vedea o criză în evoluţie”, a explicat generalul-locotenent Hubert Cottereau, adjunct al şefului de stat-major al SHAPE. „Pentru Ucraina, am avut toate indiciile cu destul timp înainte”.

Transparenţa este unul din motivele pentru care NATO nu consideră necesară creşterea imediată a efectivelor din est, în ciuda solicitărilor ţărilor baltice. „Cu cât sunt adunate la frontieră mai multe trupe, cu atât e ca şi cum ai avea un ciocan. La un moment dat vrei să găseşti un cui”, a avertizat Cottereau. „Dacă ruşii adună trupe la frontieră, ne vom nelinişti; dacă noi adunăm trupe la frontieră, se vor nelinişti ei”.

Ameliorarea puternică a capacităţii de acţiune rămâne însă o sarcină enormă. În 2022, NATO a convenit alertarea la nivel maxim a 300.000 de militari, faţă de 40.000 anterior.

Muniție și logistica, insuficiente

Insuficienţa capacităţii aliaţilor de a produce suficiente arme şi muniţii a fost evidenţiată de eforturile de a ţine pasul cu necesităţile Ucrainei, iar NATO trebuie să modernizeze şi logistica necesară – şi multă vreme neglijată – pentru desfăşurarea rapidă de trupe pe cale feroviară sau rutieră.

Necesitatea asigurării fondurilor pentru implementarea planurilor regionale este unul din motivele care l-au determinat pe Stoltenberg să ceară liderilor aliaţi obiective mai ridicate de cheltuieli militare. La Vilnius se va discuta şi acest subiect.

Citește și: Administrația Biden interzice piloților ucraineni să se antreneze pe avioane F-16 deținute de țările europene – New York Times, citând un oficial ucrainean

Oficialii NATO apreciază că va fi nevoie de câţiva ani pentru implementarea completă a planurilor, însă subliniază că la nevoie alianţa poate intra imediat în război.

„Suntem gata să luptăm şi azi. Ştiţi, nu eşti niciodată destul de pregătit. Niciodată”, a spus Cottereau. „Trebuie să putem lupta chiar azi dacă e nevoie, cu ceea ce avem”, a insistat generalul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

4 comentarii

  1. Am vrut să direcționez către dvs. o parte din venitul meu, dar nu mi se acceptă CNP-ul și nu înțeleg de fel. Probabil, o defecțiune tehnică, dar vă rog să verificați

    • Bună ziua, mulțumim de intenție, dacă sistemul nu acceptă CNP-ul dvs. nu prea avem ce să facem, din păcate. Poate mai încercați și, dacă e acceptat, ne trimiteți acel document pdf semnat și e în regulă. Dacă nu reușiți, mulțumim oricum că ați încercat. Toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

12:13Atacuri în serie dinspre PNL spre ministrul PSD de Finanțe: „Această nebunie istorică, făcută fără consultarea nimănui este 100% creația domnului Câciu!”
11:00Cât ar pierde generalul Ciucă din pensia sa specială dacă s-ar aplica noile prevederi, dezbătute acum la Camera Deputaților – calcul Antena 3
09:49EXCLUSIV Pensionar special care are și patru salarii de la stat, plus bonus de 30.000 de euro pe an de la o companie anchetată de DIICOT: Ionel Georgescu, șeful Corpului de control la Economie. A fost polițist la Strehaia
09:25„Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”, „Bărbații necăsătoriți nu sunt normali”, „Te identifici ca băiat sau fată?” – întrebări la teste în clasa a VIII-a într-o școală din Constanța
09:10Bonus la Teatrul Național: șantier arheologic în buza intrării, vestigiile datează și din secolul al XV-lea
08:55Sute de mii de euro, despăgubiri morale pentru omor, plătite de stat în numele ucigașului, un zilier sărac lipit
23:14Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare, spune, în premieră, o țară occidentală (Marea Britanie)
20:45EXCLUSIV Ambasada României la Beijing ignoră nota MAE chinez prin care se solicită îndepărtarea simbolurilor ucrainene afișate de reprezentanța diplomatică
18:20Primii oligarhi moldoveni sancționați de Uniunea Europeană: Șor, Tauber și Plahotniuc. O inițiativă a României, cel mai rapid proces din UE de creare a unui regim de sancțiuni
17:15Fostul șef al ANAF, Heiuș, îi explică lui Câciu cum se calculează încasările la buget
15:08DOCUMENT Țepele din noile amendamente la legislația pensiilor speciale: parlamentari, primari – neatinși; vârsta de pensionare crește peste cinci ani; nu există calcul de impact
13:41Cel mai dur atac asupra Moscovei, de la cel de-al doilea război mondial: zeci de drone au vizat locuințele nomenklaturii rusești, în vestul Capitalei. Reacție furibundă a lui Prigojin
13:00ANALIZA Soluția pe care Guvernul o ignoră: reduceri ale cheltuielilor cu bugetarii, așa cum a făcut Bolojan la Bihor. „Am concediat la început de mandat 50% din colegi”, a spus șeful CJ Bihor
11:47Decapitări după dezastrul de la buget: șefii ANAF, Vămii și agenției de resurse minerale, demiși. Cea mai mare gaură, la direcția „mari contribuabili”, unde pesedistul Ionuț Mișa este neatins
11:42De ce l-au ales turcii pe Erdoğan? Pentru că vor un tătuc care să le ofere stabilitate religioasă și politică, dar și o distanță confortabilă față de valorile occidentale