Misiuni fără echipaj uman către Marte. SpaceX intenţionează să lanseze circa cinci misiuni Starship fără echipaj uman către Marte în doi ani, a declarat duminică directorul general al companiei, Elon Musk, într-o postare pe platforma de social media X.
Misiuni fără echipaj uman către Marte
Musk declarase la începutul acestei luni că primele misiuni Starships către Marte vor fi lansate în doi ani, „când se va deschide următoarea fereastră de transfer Pământ-Marte”.
Duminică, CEO-ul a anunţat că, în cazul primei misiuni cu echipaj uman, calendarul va depinde de succesul zborurilor fără echipaj uman.
Dacă acestea din urmă asolizează în siguranţă, misiunile cu echipaj uman vor fi lansate în patru ani. Însă, în cazul în care apar probleme, misiunile cu echipaj uman vor fi amânate cu încă doi ani, a precizat Musk.
Miliardarul, cunoscut pentru termenele schimbătoare pe care le oferă cu privire la programul Starship, a declarat la începutul acestui an că prima misiune fără echipaj uman va asoliza pe Marte în termen de cinci ani, iar primii oameni vor ajunge pe Marte în şapte ani.
Musk se bazează pe Starship
În iunie, o rachetă Starship a supravieţuit unei reveniri hipersonice din spaţiu şi a amerizat cu succes în Oceanul Indian, finalizând o misiune în jurul globului la a patra lansare de testare a rachetei.
Musk se bazează pe Starship pentru a-şi îndeplini obiectivul de a produce o navă spaţială de mare capacitate, multifuncţională, de generaţie următoare, capabilă să trimită oameni şi marfă pe Lună în cursul acestui deceniu şi, în cele din urmă, să zboare pe Marte.
Agenţia spaţială americană NASA a amânat la începutul acestui an misiunea Artemis 3 şi prima sa aselenizare cu echipaj din ultima jumătate de secol, cu nava Starship a SpaceX, până în septembrie 2026.
Anterior, misiunea era planificată pentru sfârşitul anului 2025, a indicat NASA.
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a anulat în iunie o misiune privată în jurul Lunii pentru care plătise şi care urma să utilizeze nava spaţială Starship a SpaceX, invocând incertitudini legate de programul de dezvoltare a rachetei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.