Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș (PNL), spune, într-un interviu pentru PSNews, că „pensiile speciale trebuie să rămână”, el referindu-se nu doar la cele ale militarilor, angajaților MAI și magistraților.
În România, beneficiază de pensii speciale – în afară de militari și magistrați – parlamentarii, funcționarii parlamentari, diplomații, personalul aeronautic civil navigant profesionist, grefierii sau conducerea Curții de Conturi.
Boloș: pensiile speciale trebuie să rămână
În interviul acordat PSNews, Boloș face o distincție clară între pensiile militarilor, angajaților MAI și magistraților și celelalte pensii speciale, dar susține că toate trebuie păstrate.
„Pensiile speciale trebuie să rămână, în opinia mea. Am spus acest lucru de mai multe ori. Spun și acum. Pensiile speciale le au toate statele membre din Uniunea Europeană și sunt un fel de recompensare a acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora (…)
În ceea ce privește pensiile militarilor, angajaților MAI și magistraților, aici avem o problemă de rezolvat pe fond. Jalonul precizează că reformăm pensiile speciale, iar legislația națională vorbește despre pensiile de serviciu și ocupaționale. Dacă este să ne raportăm la această inadvertență între conținutul jalonului și specificul legislației naționale, atunci am fi tentați să spunem că nu avem de făcut reformă. Ori acest lucru nu cred că va fi posibil. Va trebui să vedem în ce direcție se îndreaptă discuțiile informale cu Comisia Europeană”, a spus Boloș la PSNews..
În ceea ce privește o posibilă reformă a pensiilor speciale, el a spus că aceasta ar consta în despărțirea cuantumului pensiilor în două: „cât revine părții de contributivititate și cât revine indemnizației fixe suportate din bugetul de stat”.
Ce prevede PNRR
Ce prevede PNRR în legătură cu pensiile speciale:
- „va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității”
- „va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul”
- „Va fi realizată, de asemenea, o analiză a pensiilor speciale în vederea identificării unor soluții concrete care să vizeze simplificarea pensiilor speciale și corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii sistemului public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale”
- „Implementarea reformei va fi finalizată până la 30 martie 2023”
Anexa PNRR arată că noua lege a pensiilor speciale ar trebuie să intre în vigoare la finalul trimestrului IV din acest an.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.