Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, îi liniștește pe cei care așteaptă să-și schimbe poziția față de România: în 2022, Austria a arestat un număr record de traficanți de persoane, peste 7% dintre aceștia fiind români.
Karner a prezentat cu o zi înainte de vizita în România un raport al ministerului austriac de Interne privind traficul de imigranți ilegali. Potrivit acestui raport, în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români.
Austria a arestat un număr record de traficanți de persoane
În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi – cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat ministrul de interne Gerhard Karner. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”.
De la finalul anului 2022, polițiștii austrieci acționează împreună cu cei maghiari împotriva traficanților de persoane.
„În cadrul operațiunii Fox, 30 de polițiști austrieci lucrează împreună cu colegii lor din Ungaria în Ungaria. Conform legii în vigoare acolo, traficanții sunt arestați în termen de 24 de ore de la reținere, explică Takacs. Acest lucru îi descurajează pe contrabandiști, în mare parte infractori organizați din România. Migranții reținuți în Ungaria vor fi, de asemenea, predați autorităților de acolo.
«Măsurile funcționează», a declarat Karner, «avem un număr în scădere de cereri de azil». În februarie, au existat 2.600 de cereri de azil în Austria; în noiembrie 2022, au fost 12.000. De aceea, operațiunea Fox va fi prelungită deocamdată pentru cinci luni, a adăugat el”, scria Der Standard, acum patru zile.
Majoritatea traficanților, sirieni
Doar în 2015, anul în care Europa a trecut prin criza imigranţilor care fugeau de războiul din Siria, a existat un bilanţ mai mare, cu 1.108 persoane reţinute.
Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni – 103, urmaţi de turci – 68, ucraineni – 53, români – 52 şi austrieci – 34.
Karner, alături de Gerald Tatzgern, şeful Biroului central pentru combaterea traficului de fiinţe umane, şi de şefa Departamentului pentru azil din cadrul Ministerului de Interne, Elisabeth Wenger-Donig, au prezentat marţi raportul pentru 2022 privind traficul de persoane.
Potrivit lui Tatzgern, citat de news.ro, anul trecut, peste 100.000 de persoane au fost traficate în Austria.
Într-un caz recent, la începutul lunii aprilie, 35 de refugiaţi au fost găsiţi înghesuiţi într-un camion în care stăteau închişi de 70 de ore, erau deja în hipotermie şi „aproape să se sufoce”. Aceste fapte arată „încă o dată brutalitatea mafiei traficanţilor”, a declarat Karner.
Traficanţilor nu le pasă de oameni. „Nu trebuie să strice marfa” este deviza traficanţilor, aşa „vorbesc despre vieţi omeneşti”, a declarat, la rândul său, Gerald Tatzgern. În 2022, a spus el, au existat patru decese în rândul celor care erau traficaţi.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.