Milioane de lei, anual, transportul birocraților din Guvern cu mașinile protocolului de stat: secretariatul general al Guvernului (SGG) va plăti puțin peste 12 milioane de lei către Regia Protocolului de Stat, RAAPPS, pentru „servicii transport auto persoane” în perioada 1 februarie – 31 decembrie 2023. Datele apar în centralizatorul achizițiilor făcute de SGG în primele trei luni ale anului 2023.
Milioane de lei, transportul birocraților din Guvern cu mașinile protocolului
Aceste cheltuieli nu includ costurile de transport ale demnitarilor, care fie au protecție, fie folosesc mașinile ministerelor sau chiar ale companiilor subordonate. La Guvern, în cadrul Secretariatului General al Guvernului, lucrau, la finalul lunii martie 2023, 4.841 de persoane, potrivit ministerului de Finanțe.
În 2022, aceste servicii de transport auto au costat 15 milioane de lei.
Oficial, Guvernul Ciucă are peste 200 de secretari și subsecretari de stat, arată o informare oficială a Departamentului pentru Relația cu Parlamentul.
„Înțeleg că avem vreo 200 de secretari de stat. Incredibil”, comenta, la 10 aprilie, fostul premier Teodor Stolojan.
Fără licitație, la prețuri foarte mari
În 2016, Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al prim-ministrului, a anunțat pe pagina sa de Facebook că renunță la autoturismul de serviciu, urmând să meargă la birou cu Uber, metrou sau bicicletă. Totodată, a anunțat că în curând va fi făcut public un raport de control la Sucursală transporturi auto a RAAPPS. „Moda 1 demnitar = 1 mașina de serviciu, cu tot cu șofer, drenează sume imense din banii de la buget în fiecare lună”, a scris Valentin Mircea.
„Veți vedea în curând, în urma raportului de control la Sucursală transporturi auto a RAAPPS, cea care pune la dispoziție autoturisme pentru guvern, la prețuri foarte mari și fără licitație, ce m-a determinat să fac asta„, a mai arătat șeful corpului de control al premierului Cioloș.
STBN cumpăra cadouri de zeci de mii de lei
„Sunt instituții care nu au hârtie pentru imprimantă dar au o mulțime de șefi și șefuleți care nu renunță la auto de serviciu, care este considerată un adevărat drept iar renunțarea la aceasta este un tabu. Măcar în mediul privat, punerea la dispoziție a unui autoturism poate fi supusă impozitării, dacă persoana îl folosește pentru transportul spre birou și spre casă”, a mai precizat Valentin Mircea.
Raportul invocat de Valentin Mircea a fost publicat în noiembrie 2016 și arăta că „S.T.B.N. asigură, în principal, servicii de transport și de service pentru autoturismele alocate aparatului de lucru al Guvernului, în baza cărora a obținut, în medie, un procent de aproximativ 90% din veniturile anuale, dar și pentru alte instituții publice.
Prestarea acestor servicii se face în baza unor contracte acordate S.T.B.N. prin atribuire directă, contrar dispozițiilor legale din domeniile achizițiilor publice și concurenței.
Potrivit obiectului său de activitate, pe lângă serviciile de transport auto de persoane, S.T.B.N poate presta și alte servicii, precum servicii de reparații și întreținere autovehicule, servicii de școli de conducere auto, servicii de închirieri autoturisme cu șoferi, clădiri, personal de specialitate etc., atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoane fizice”.
Banii câștigați de Sucursala de Transport București Noi a RAAPPS au fost cheltuiți, printre altele, pe bunuri de protocol și cadouri în valoare de zeci de mii de lei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.