/

Coadă de șase kilometri la racla Sfintei Parascheva de la Iași, 53.000 de oameni așteaptă în rând. Alți 163.000 de pelerini se închinaseră la moaște până duminică seara

Mii de pelerini la Sfinta Parascheva (sursa: Facebook/Doxologia)

Mii de pelerini la Sfinta Parascheva. Aproximativ 53.000 de persoane s-au adunat duminică seara pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și la cele ale Sfântului Pantelimon, aduse de la Muntele Athos. Pelerinajul se întinde pe mai mulți kilometri, iar Sfântul Pantelimon este cunoscut drept unul dintre cei mai mari sfinți vindecători.

Mii de pelerini la Sfinta Parascheva

Conform datelor, de la începutul pelerinajului din 8 octombrie până pe 13 octombrie, peste 163.000 de credincioși au trecut pe la baldachinul din Curtea Mitropolitană din Iași.

Citește și: EXCLUSIV În timp ce se judeca cu clienți care nu primiseră apartamentele plătite, Nordis a cumpărat cu banii jos un Ferrari F8 Tributo de 300.000 de euro

Mulți dintre pelerinii care stau la rând, care se întinde pe șase kilometri, au sosit încă din cursul zilei de sâmbătă.

Pe parcursul nopții și al zilei, pelerinii au primit din partea voluntarilor ceai, cafea caldă și pachete cu mâncare, pentru a-i ajuta să reziste la rândul lung.

În fiecare an, în jurul datei de 14 octombrie, când se sărbătorește Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iași devine cel mai mare centru de pelerinaj din România și unul dintre cele mai importante din Europa, ocupând locul cinci ca mărime pe continent.

Istoria Cuvioasei Parascheva

Cuvioasa Parascheva, cunoscută în ortodoxia greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, s-a născut în secolul al XI-lea în Tracia răsăriteană.

Moaștele sale au fost aduse în 1641 la Iași de domnitorul Vasile Lupu și au fost păstrate inițial în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, aflată sub patronaj UNESCO.

În prezent, moaștele se află în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Sfânta Parascheva, numită și Sfânta Vineri în tradiția populară, este venerată ca protectoarea Moldovei și a celor nevoiași. Canonizarea sa a avut loc în 1955, iar ziua sa de prăznuire este 14 octombrie.

Programul slujbelor religioase

Luni, 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Hramului Sfintei Parascheva, va fi oficiată Sfânta Liturghie la ora 9:30, pe un podium special amplasat în fața Altarului Catedralei Mitropolitane.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

La slujbă vor participa ierarhi din Biserica Ortodoxă Română, dar și din alte biserici ortodoxe surori, iar răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Operei Naționale din Iași.

Autoritățile estimează că până pe 15 octombrie, când se încheie pelerinajul, peste 300.000 de credincioși vor participa la evenimentele religioase din Iași.

Cele mai aglomerate zile ale pelerinajului sunt 13 și 14 octombrie, când afluența de credincioși atinge apogeul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

  1. Pentru bucureșteni,știți ce înseamnă coadă de 6 km?aproximativ distanța dintre Piața Ferentari și Piața Romană,cred că această coadă include toți nebunii nedeclarați care nu au trecut pe la Balăceanca sau Spitalul 8+1 din Berceni,Oltenița.Am făcut și eu o coadă asemănătoare la catafalcul lui Gheorghiu Dej,dar atunci eram aduși forțat din fabrică de partidul PCR,bunicul lui PSD,partidul lui Ciolacu moldoveanu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

09:31Încă un dosar penal în Primăria Iași: organizarea Revelionului 2022, suspectată de DNA de corupție
09:22Enigmatica avere a lui Geoană: sute de mii de euro moștenite de la părinți din surse incerte, apartamente de lux cumpărate suspect de ieftin, beneficii din șpăgile cumnatului Ionuț Costea
21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice