/

Mercenar Wagner recrutat din pușcărie, luat prizonier de ucraineni după doar două zile pe front: Viața noastră nu are nici un preț, putem fi uciși fără probleme

Mercenarii Wagner știu cât valorează nimic
Mercenarii Wagner știu cât valorează: nimic. Iar lui Prigojin îi place să se pozeze în cimitire (sursa: welt.de)

Mercenarii Wagner știu cât valorează: nimic. Înainte de începerea războiului rus împotriva Ucrainei, Grupul Wagner era văzut ca o forță de elită. Totuși, pe măsură ce starea armatei ruse s-a înrăutățit iar mobilizările anunțate de președintele Putin în rândul populației au creat valuri de revoltă, Wagner a intrat puternic pe scena războiului. Însă fără proverbialii săi profesioniști, ci recrutând „carne de tun” din închisori – mercenarii fiind azi ucigași, hoți, traficanți de droguri, toți momiți cu promisiunea eliberării.

Mercenarii invizibili legal

E și povestea lui Oleg, un bărbat de 30 de ani, condamnat în Rusia pentru trafic de droguri, sedus de „oamenii de la Wagner”, antrenat în grabă pentru război și trimis imediat direct în prima linie a frontului. După doar două zile a fost capturat de armata ucraineană. La început, ideea i s-a părut bună. „Ne-au vorbit despre amnistiere”, a povestit Oleg, pentru Die Welt, care este trocul care li se oferă deținuților: dacă rezistă șase luni pe front, sunt mai apoi liberi.

„Oleg a luptat pentru grupul de mercenari ruși Wagner care, din punct de vedere legal, e un no man’s land: Convenția de la Geneva se aplică doar soldaților din armatele oficiale, nu și mercenarilor. Însă Oleg nu a știut asta până când a fost capturat și adus în tabăra pentru prizonieri din vestul Ucrainei unde așteptă un schimb de prizonieri. (…) Căci autoritățile ucrainene îi tratează și pe luptătorii Wagner drept prizonieri de război. Potrivit unui purtător de cuvânt, nu se face nici o diferență.”, arată Die Welt.

„Cetățenii inutili”, trimiși în luptă

Însă, în Rusia, se face diferența – Die Welt amintind și de Margarita Simonian, vocea propagandei ruse la televiziunea de stat, care ar fi sugerat, înainte de începerea recrutării mercenarilor din închisori, că „ar fi mai bine ca Rusia să trimită în luptă cetățenii inutili, nu tineri educați”.

În plus, de vreme ce Wagner este o armată privată, pierderile de vieți omenești nu sunt incluse în statisticile oficiale.

„Wagner există pentru că cineva are nevoie de Wagner”, spune Oleg. Însă nu mai adaugă nimic atunci când este întrebat cine este acel „cineva”. Ridică din umeri și tace.

Citește și: Ezitările Occidentului în a furniza tancuri grele Ucrainei îl ajută pe Putin: Moscova se grăbește să atace masiv în primăvară, cât timp Kievul este vulnerabil la o ofensivă terestră extinsă

Frica s-a instaurat, potrivit Die Welt, „pentru că, pe cât de exclusivist este acest grup, pe atât de puternic este proprietarul grupului: oligarhul Evgheni Prigojin. Un infractor mărunt în anii ’80, care a făcut închisoare nouă ani pentru jaf armat, însă a devenit un proeminent antreprenor în anii ’90, în Sankt Petersburg, câștigându-și, mai târziu, porecla de «bucătarul lui Putin». Prigojin este un furnizor de servicii complete pentru regimul rus: pe lângă Wagner, companiile de trolli pe internet fac și ele parte din imperiul său.”.

Mercenarii Wagner știu cât valorează: nimic

Oleg a mărturisit în interviu că, pe front, nu a văzut decât luptători Wagner: „De la antrenamentul în Luhanskul ocupat de ruși, în estul Ucrainei, până la desfășurarea sa pe front. Nu existau soldați obișnuiți. De la logistică, la prima linie – totul este Wagner. Pentru că (…) Wagner este acolo pentru a netezi calea pentru armata rusă obișnuită.”.

Cînd a intrat în această ruletă rusească, își dorea doar să scape de închisoare: „Știam că suntem carne de tun, am fost de acord cu asta.”. Ideologia, adaugă, nu a jucat nici un rol, doar amnistia. Totuși, mai tîrziu, s-a lăsat sedus de propagandă, și chiar a vrut să „ajute”, crezând cu adevărat ce se spune la televiziunea rusă – că Ucraina e ocupată de puteri occidentale care ucid civili. Mai apoi, și-a dat seama că lucrurile stăteau altfel: „Viața noastră nu are nici un preț, putem fi uciși fără probleme.”. A adăugat că, din grupul său de 50 de bărbați, probabil doar el mai este în viață.

„Se pare că, până în prezent, Grupul Wagner a recrutat proximativ 30.000 de bărbați din închisorile rusești. Potrivit estimărilor ucrainene, 80% dintre ei au fost deja uciși, răniți sau capturați în Ucraina. Câmpurile din afara orașului Bahmut, din estul ucrainean, sunt pline de trupurile lor.”, contextualizează Die Welt.

Barosul lui Putin

Chiar dacă a crezut că știe în ce se bagă, trocul nu a fost de fapt „luptă și vei fi liber”, ci mai degrabă „luptă și vedem noi pe urmă”.

„Fuga, predarea, retragerea – nici una dintre acestea nu este opțiune. Există numeroase rapoarte despre luptători Wagner care au fost împușcați de propriii oameni dacă au refuzat să se confrunte cu o moarte sigură.”, comentează publicația germană.

O dovadă înfiorătoare este execuția lui Evgheni Nujin, un fost mercenar rus care a trecut de partea Ucrainei, însă a fost prins de foștii colegi de arme. În octombrie 2022, a fost omorât în bătaie, cu lovituri de baros, totul fiind filmat. Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat atunci că „un câine a avut o moarte de câine”. Iar Margarita Simonian, șefa presei de stat de la Moscov, a lăudat execuția, declarând că „barosul ar trebui să fie folosit pentru a corecta greșelile celor care îl mint pe președintele rus și pe comandanții săi cu privire la eșecurile din război”.

În prezent, Oleg se află într-un lagăr pentru prizonieri de război din vestul Ucrainei. Își ascultă noii gardieni, împletește obiecte de mobilier din răchită, așteaptă să i se hotărască soarta.

Vrea să meargă acasă, deși știe că acolo poate fi eliminat. Dar încă speră că rușii vor onora trocul – contractul cu Wagner terminându-se în două luni.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Schimbarea lui Rafila de la șefia Ministerului Sănătății și reformarea sistemului, cere Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului