Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a publicat un editorial în Politico în care arată că România, „vecinul nostru bun și puternic susținător”, asigură acum 80% din energia Moldovei. Ea arată că moldovenii cheltuie 65% din venituri pentru plata facturilor la energie.
Maia Sandu: România, vecinul nostru bun
„Moldova caută să-și finanțeze achizițiile de gaz și electricitate din noi surse și să sprijine schemele sociale pentru cei mai vulnerabili, ceea ce va ajuta la amortizarea creșterii prețurilor. În ultimele 12 luni, prețul gazelor în țara noastră a crescut de șapte ori, în timp ce prețul energiei electrice a crescut de patru ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui probabil până la 65% din veniturile lor pe facturile la energie.
Dacă putem lumina și încălzi casele din țara noastră, ne asigurăm că școlile și spitalele pot funcționa în continuare și roțile economiei continuă să se învârtă, aceasta ar însemna că moldovenii – alături de ucraineni – nu trebuie să caute refugiu în altă parte în Europa în sezonul rece care urmează”, a scris ea.
Șeful statului moldovean explică și care sunt consecințele acestor prețuri uriașe: „Apropiații Rusiei și grupurile criminale și-au unit forțele pentru a exploata criza energetică și a alimenta nemulțumirea. Ei speră să stimuleze tulburările politice. Folosind întregul spectru de amenințări hibride – inclusiv alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la tulburări sociale și mită neascunsă – aceștia lucrează pentru a destabiliza guvernul, eroda democrația noastră și pune în pericol contribuția Moldovei la securitatea mai largă a Europei”.
Maia Sandu a mai menționat că vulnerabilitatea Moldovei slăbește și rezistența Ucrainei, dar și stabilitatea pe întregul continent european.
Moldova se vrea un hub regional pentru reconstrucția Ucrainei
„Suntem cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei și asigurăm securitatea celei de-a doua frontiere, ca lungime, după cea pe care o împarte cu Rusia. De-a lungul acestor 1.222 km, Moldova este în prima linie în lupta cu traficul de arme, droguri și oameni. (…) Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică. Suficient de puternică ca să susțină Ucraina pe durata războiului. Să mențină pace și stabilitatea în regiune, să găzduiască refugiați și să devină un hub natural pentru reconstrucția sudului Ucrainei după război”, a explicat șeful statului moldovean.
Șefa statului a făcut un apel la solidaritatea europenilor, arătând că Moldova este victima unei agresiuni hibride.
„La fel cum Rusia nu poate fi lăsată să câștige în Ucraina, tehnicile sale hibride nu trebuie lăsate să învingă în Moldova. Noi ne vom face partea de angajamente în apărarea valorilor europene în pofida privărilor la care suntem supuși. Prețul este mare și noi suntem pregătiți să ducem greutatea.
Însă nu o putem face singuri”, a conchis Sandu.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Maia Sandu, editorial în Politico: România, „vecinul nostru bun și puternic susținător”, as… […]
Fiind de origine basarabeană pe linie maternă, trebuie sa fac cunoscuta marea bucurie a basarabenilor din Ismail in anul 1918, la intrarea trupelor romane in oras, dupa ce derbedeii bolsevici si anarhistii, care preluasera prin forta fraiele administratiei locale, au fugit cu totii in Rusia (viitorul URSS). Dar, nu dupa mult timp, a urmat deziluzia. Administratia romaneasca nou instalata s-a dovedit ineficienta, profund corupta si organizarea proasta. La conducerea principalelor institutii de stat, religioase sau de invatamant au fost numite persoane slab pregatite, incompetente, prin „pile” ori pe considerente politice etc. (cam ca in Romania de azi!!!). Basarabenii au inceput sa se simta cetateni romani de categoria a doua, fiindca tot ce nu era calificat sau valoros in tara, era indreptat catre Basarabia.
Ei bine, nici in prezent foarte multi basarabeni in varsta nu uita asemenea aspecte negative si sunt sceptici ca la o eventuala reunificare nu s-ar intampla la fel. Multi ar fi preferat o unificare rapida cu Romania doar pentru a nu mai fi nevoiti sa stea la cozi pentru vize de acces in statele Uniunii Europene, insa acum au capatat oarecum accesul liber in aceste state si R. Moldova ar putea sa devina parte a Uniunii Europene si, poate (dă, Doamne!), chiar NATO – ceea ce pare improbabil deocamdata. Altii, mai multi si mai pragmatici, nu vor unificarea cu o tara saraca, pentru ei fiind doar Rusia si Europa occidentala atractive ca mari piete ale muncii. Mai sunt comunistii pro-rusi (numerosi si cu mare influenta in zonele rurale) si sustinatorii lor, ramasi cu creierii lustruiti de propaganda sovietica. Sunt si actualii politicieni, parlamentari, guvernanti, functionari superiori ai statului moldovean, care nu ar agreea cedarea liber consimtita a demnitatilor lor. Toti acestia, la un loc cu o prea numeroasa minoritate slava, ce opinie credeti ca vor avea in cazul unui ipotetic referendum pe tema unificarii cu Romania? O parte din nomenklatura moldoveana, cea declarata pro-europeana, doreste apartenenta R. Moldova la UE si, desigur, la NATO, dar – de preferinta – daca s-ar putea, mai degrabă ca stat moldovean de sine statator, acceptandu-se astfel ideea existentei a doua state romanesti. O interventie oficiala ferma in plan diplomatic, bine articulata si persistenta, a mamei Romania, ar dovedi o reala grija materna. Daca s-ar dori cu adevarat, de ambele părti!!! Dar se pare că nu prea, de nicio parte!
[…] Citește și: Maia Sandu, editorial în Politico: România, „vecinul nostru bun și puternic susținător”, as… […]