/

EXCLUSIV Locotenentul SRI Antonio Amuza, acceptat asistent universitar la Jurnalism, a înființat o firmă de intelligence cu acordul SRI

Locotenentul SRI Antonio Amuza, la Jurnalism
Locotenentul SRI Antonio Amuza, la Jurnalism (sursa: republica.ro)

Locotenentul SRI Antonio Amuza, la Jurnalism. Antonio Amuza, fostul șef al Planificării Strategice a forței de muncă din cadrul Serviciului Român de Informații, a fost validat de Senatul Universității București pe funcția de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism. Acolo urmează să predea cursuri de publicitate, deși nu are nici o legătură cu domeniul.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În timp ce lucra în sistemul de securitate națională, Antonio Amuza a primit acordul conducerii SRI pentru a înființa firma Mad Intelligence, o societate care oferă servicii publice și private de intelligence.

Defapt.ro a aflat în exclusivitate că Antonio Amuza a fost recrutat din sursă externă de Serviciul Român de Informații în anul 2017. Serviciul secret i-a dat gradul de sublocotenent, apoi l-a avansat la gradul de locotenent. Amuza nu a fost consilier la cabinetul directorului SRI, Eduard Hellvig, așa cum a lăsat să se înțeleagă din CV-ul său.

Designer diplome Doctor Honoris Causa

Antonio Amuza și-a început cariera drept copywriter în anul 2009 la Universitatea București, acolo unde era responsabil cu design-ul visul al diplomelor Doctor Honoris Causa. Apoi a fost avansat ca editor de text și director de creație.

În anul 2016 a obținut diploma de doctor în Sociologie, sub coordonarea profesorului Vasile Dîncu, actualul șef al Consiliului Național PSD și fost ministru al Apărării în Guvernul Ciucă. La scurt timp după, au început să-i dea târcoale ofițerii Serviciului Român de Informații, specializați în recrutarea viitoarele cadre.

Fără o pregătire adecvată în domeniul securității naționale, Antonio Amuza a fost angajat direct pe funcția de șef al Planificării Strategice a forței de muncă din cadrul Serviciului Român de Informații.

„Recrutat din sursă externă”

Întrebat de Defapt.ro cum a ajuns să fie încadrat direct pe o funcție de conducere, Antonio Amuza a explicat că a fost recrutat din sursă externă. El a explicat că, după ce a terminat doctoratul în Sociologie, în perioada 2016-2017, a avut câteva publicații și conferințe internaționale, parte din ele pe zona de resurse umane.

„Motiv pentru care am fost angajat de Serviciul Român de Informații din sursă externă. Nu am făcut Academia de Informații. Sunt absolvent de Sociologie. M-au căutat ei pe mine, nu eu pe ei. Nu aș vrea să povestesc despre asta”, a declarat Antonio Amuza.

Nu era consilier la cabinetul lui Hellvig

Antonio Amuza menționează în CV-ul său că una dintre responsabilitățile sale în cadrul SRI era cea de „consilier cabinet director pe teme sociologice”. Deși la prima vedere pare că era consilierul directorului Eduard Hellvig, în realitate este un truc pentru a da greutate CV-ului.

Întrebat dacă l-a consiliat direct pe fostul director Eduard Hellvig, Antonio Amuza și-a nuanțat responsabilitatea. „Dacă vă uitați pe site-ul public al SRI o să vedeți că departamentul de resurse umane este pe organigramă în subordinea directorului Serviciului Român de Informații. Motiv pentru care toate analizele sociologice pe resurse umane interne erau raportate ierarhic. Eu nu am avut funcție operativă.

Ca organigramă, tot ce nu este operativ răspunde în fața directorului. Am menționat consilier cabinet director, dar nu e consilier. Am dat consiliere la nivelul directorului SRI, în sensul că analizele mele ajungeau către cabinetul directorului. Nu l-am cunoscut, nu ne-am întâlnit. Nu am fost consilier în cadrul cabinetului”, a precizat Antonio Amuza.

A plecat locotenent din SRI

Ofițerul SRI Antonio Amuza susține că și-a dat demisia din Serviciul Român de Informații în anul 2022. Cutuma spune că ofițerii de informații, fie ei chiar și din sursă externă, nu părăsesc niciodată serviciul secret, chiar dacă sunt trași pe linie moartă. Întrebat cu ce grad militar a fost încadrat și ce grad avea atunci când și-a dat demisia, Antonoi Amuza a refuzat inițial să răspundă.

Ulterior a declarat așa: „Din Serviciul Român de Informații am plecat prin demisie. E o diferență destul de mare între gradul funcției și gradul militar. Serviciul Român de Informații are un specific distinct. Eu am fost încadrat direct cu gradul minim.

Gradul meu militar este unul de locotenent. Am fost încadrat cu gradul de sublocotenent. Am ajuns locotenent pentru că trece timpul. Nu mai lucrez în SRI. Eu am fost încadrat direct. Am fost sociolog înainte. Nu m-a făcut SRI sociolog.”.

Firmă de intelligence

În timp ce slujea patria, locotenentul Antonio Amuza a decis să își deschidă o afacere de succes. Pentru a putea fi asociat într-o firmă privată, Antonio Amuza a făcut un raport către directorul SRI, Eduard Hellvig, prin care îl informa despre intențiile sale.

De abia după ce și-a dat acordul conducerea SRI, Antonio Amuza s-a asociat Dragoș Georgian Ilie, un fost coleg de facultate, și au înființat firma Mad Intelligence SRL în anul 2019. Prin această societate, urma să ofere produse de intelligence mediului privat de afaceri și entităților de stat. Oficial oferea servicii de „consultanţă pentru afaceri şi management”.

„Probabil am făcut un raport. Un raport intern către conducerea SRI. Nu aveam cum să menționez asta în CV. Societatea nu are angajați, are doar asociați. Toate contractele cred că sunt publice. Nu a fost o firmă făcută cu prea mult cap. În sensul în care au fost analize sociologice, noi fiind sociologi la bază, pe care am încercat să le publicăm. Cine era interesat de ele le achiziționa. La un moment dat Universitatea de la Cluj a fost interesată pentru câteva analize, institute de cercetare de piață, în zona asta”, a declarat Amuza pentru Defapt.ro.

Cifră de afaceri penibilă

Datele de la Registrul Comerțului arată că, în anul fiscal 2020, firma Mad Intelligence a avut o cifră de afaceri netă de 23.755 lei. În anul 2021, cifra de afaceri a scăzut la 14.500 lei și a raportat pierderi de 8.112 lei. De abia în anul fiscal 2022 cifra de afaceri a crescut la aproape 86.000 lei și un profit de peste 10.000 lei.

Partenerul de afaceri al lui Antonio Amuza, Dragoș Georgian Ilie, este profesor asociat la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București. Totodată, deține și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Absolvenților Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, care ar putea fi o resursă inepuizabilă de cadre pentru SRI.

Locotenentul SRI Antonio Amuza, la Jurnalism

După ce și-a dat oficial demisia din SRI, Antonio Amuza și-a depus candidatura pentru ocuparea funcției de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității București. Jurnalista Emilia Șercan a menționat pe contul ei de Facebook că Senatul Universității București a validat concursul prin care locotenentul Antonio Amuza devine asistent universitar. 

Citește și: Pandele se plânge în direct la RTV că Sebastian Ghiță îl jupoaie pentru aparițiile la acest post TV. El spune că a fost „o glumă” după lamentările lui Ciutacu

„Postul pentru care a dat concurs la FJSC are următoarele discipline: Introducere în publicitate; Introducere în semiotică; Atelier în publicitate; Semiotica publicității, Publicitate politică; Practică; Noile media și comunicarea politică în advertising; Comunicarea de criză; Campanii în publicitate.

Candidatul nu are studii în domeniul publicității sau al semioticii, nu are nicio lucrare științifică în domeniul publicității sau al semioticii, iar experiența sa practică se rezumă la redactarea de advertoriale, desenarea de diplome și conceperea de texte pentru site-uri, după cum singur precizează în CV”, a scris Emilia Șercan.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Schimbarea lui Rafila de la șefia Ministerului Sănătății și reformarea sistemului, cere Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului