La spitalul județean (SJU) Brăila nu mai sunt bani de medicamente, iar pacienții fie nu-și primesc medicamentația, fie și-o cumpără singuri, arată o publicație locală.
Mai mult, un pensionar internat la acest spital s-a plâns că în fișa de externare figurau tratamente de care nu ar fi beneficiat.
În 30 decembrie 2022, liftul Spitalului Județean din Brăila s-a prăbușit cu 4 oameni în el, iar doi dintre ei au fost răniți. Poliția a deschis o anchetă, dar nu se știe dacă a fost finalizată.
La spitalul Brăila nu sunt bani de medicamente
„Am avut o durere în capul pieptului și m-am dus la UPU. Am fost internat în spital și, timp de două zile, nu mi s-a administrat nicio pastilă, niciun calmant, niciun tratament pe motiv că spitalul nu are bani. Am zis ok, bine. Nu aveți bani, dați-mi rețeta cu tratamentul pe care trebuie să-l fac, că mă duc și-l cumpăr eu, doar ca să-mi faceți tratamentul respectiv.
Mi s-a făcut tratamentul, după care au realizat că nu e bun tratamentul respectiv și (…) a revenit cu o altă rețetă, alt tratament, în valoare de 600 de lei. Primul tratamentul tot eu mi l-am cumpărat, a fost în jur de 200 de lei, pentru gastrită. Doar că eu am probleme și cu o tahicardie și cu glanda tiroidă. Și această gastrită îmi afecta într-un fel și tahicardia”, s-a plâns Ion Viorel, într-o sesizare transmisă redacției cotidianului ”Obiectiv-Vocea Brăilei”.
Pacientul a cerut externarea și, la plecare, a descoperit că în fișă figurau tratamente de care nu ar fi beneficiat. Aceste tratamente urmează să fie trimise, probabil, pentru decontare, la casa de sănătate, CNAS.
Tratament inexistent, trimis la decontare la CNAS
„Ce să mai zic, că la externare scria acolo, în fișă, o mulțime de tratamente care de fapt nici nu mi s-au administrat! (…) Am făcut sesizare și la Colegiul Medicilor, am făcut reclamație și la Comisia de etică de la Spitalul Județean. Vreau să aduc la cunoștință că tot ce fac dumnealor cu pacienții în spital, e o bătaie de joc, că îi pune pe pacienți să-și cumpere tratament dacă vor să-i facă bine, altfel nu. Îi uită acolo, pe patul spitalului”, a mai reclamat Ion Viorel, care afirmă că are o pensie de 1.100 de lei pe lună și are doi copii de vârstă școlară.
Acest spital nu a mai publicat din 2021 lista salariilor, deși ar fi obligat, prin lege, să facă acest gest de transparență de două ori pe an. La acel moment, în spital erau numeroși medici cu salarii între 15.000 și 22.000 de lei, net.
Însă, din bugetul pe 2023 se poate observa că, la venituri de circa 349 de milioane de lei, salariile consumă peste 263 de milioane de lei. Sporurile pentru condiții de muncă și „alte sporuri” consumă 61 de milioane de lei, în timp ce suma alocată medicamentelor este de doar 46 de milioane de lei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Altfel de sesizări trebuiesc făcute la CAS
Din acest motiv create CASS ul Ciolacu, CA sa fie suficienti bani pentru sporuri si medicamente. Salariu net de 22000 lei in Ro?
La care se adauga si spaga.
Managerul trebuie schimbat urgent se dura din bani!!!!!!!
nu intelegi cum functioneaza sistemul, Nimic din ce ai scris nu este corect. Doar speculatii de genul…hai sa gasim ceva! ASria calomniei si atat!
Nu este prima data cand citesc asemenea prostii pe acest site. Ii doresc autorului o luna de zile muncind cot la cot cu medicii si asistentele intr-un spital, la alegere, dintr-un oras mare si dupa se poate pronunta in legatura cu salariul pe care acestia au dreptul sa il primeasca intr-o tara europeana. Sistemul este defect nu din cauza salariilor si asa mici ale medicilor, ci din cauza a 30 de ani in care politicul nu a facut nimic si in care presa a aruncat cu noroi in medici de mare valoare, creand astfel o prapastie intre pacienti si personalul medical, care devine din ce in ce mai adanca si mai dificil de rezolvat. Inainte sa scrieti asa prostii, ganditi-va si la consecintele pe termen lung. Scaderea salariilor medicilor va duce inevitabil la un exod masiv, ca inainte de 2018 (va rog sa va interesati cam cat plateste Romania pentru instruirea unui medic, deci la ce risipa de bani va duce acest lucru); sistemul deja cu deficit de personal va colapsa si cel mai probabil clasa politica va decide privatizarea lui. Cine va avea de suferit cel mai mult? Pacientii cu cele mai grave afectiuni, pe care autorul incearca acum sa ii convinga sa isi taie craca de sub picioare. Solutia este alocarea unui procent mult mai mare din PIB sanatatii si, bineinteles, educatiei. Mie acest gen de articole imi inspira ori propaganda, ori o vendeta personala.
Toate impozitele și taxele in Romania se plătesc numai pentru plata unei haite de privilegiați speciali.
Haita este formata din politicieni,magistrati,servicii,politie,armata.
Restul populației nu valoreaza nimic in fata lor. Exploateaza si ucid populatia pentru salariile și pensiile lor speciale cu cea mai mare cruzime.
Doar în sclavagism a mai existat asa ceva.
Romania s-a întors în SCLAVAGISM !