Iran: încă două execuții prin spânzurare. Uniunea Europeană s-a declarat „consternată” sâmbătă de noile execuţii din Iran ale unor persoane arestate şi condamnate la moarte în cadrul manifestaţiilor care continuă în republica islamică.
Iran: încă două execuții prin spânzurare
UE denunţă „un nou semn al reprimării violente a manifestaţiilor” şi „cheamă din nou autorităţile iraniene să pună capăt imediat practicii extrem de condamnabile de a pronunţa şi executa condamnări la moarte împotriva manifestanţilor”, precum şi „să anuleze fără întârziere recentele condamnări la moarte deja pronunţate în contextul manifestaţiilor”, a subliniat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a blocului comunitar Nabila Massrali.
Doi bărbaţi au fost executaţi sâmbătă în Iran, după ce au fost găsiţi vinovaţi de uciderea unui paramilitar în timpul manifestaţiilor declanşate în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani, după ce a fost arestată de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice Iran, care impune în special purtarea vălului în public pentru femei.
„Mohammad Mahdi Karami şi Seyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzuraţi în această dimineaţă”, a informat Mizan Online, referindu-se un membru al miliţiei Bassidji, legată de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.
Tribunalul de Primă Instanţă i-a condamnat pe cei doi bărbaţi la moarte pe 4 decembrie, a precizat agenţia.
Noul șef al poliției din Iran, sancționat de SUA
De la începutul mişcării de protest, justiţia a condamnat la moarte 14 persoane în legătură cu manifestaţiile, patru fiind deja executate, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe informaţii oficiale. Militanţii spun că alte zeci de persoane se confruntă cu acuzaţii pasibile cu pedeapsa cu moartea.
Ministrul de Externe olandez, Wopke Hoekstra, a anunţat la rândul său sâmbătă că guvernul olandez îl va convoca pe ambasadorul iranian în Ţările de Jos – pentru a doua oară într-o lună – pentru a-şi exprima profunda preocupare faţă de executarea de manifestanţi.
Pe de altă parte, ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei (foto), a anunţat sâmbătă că a numit un nou şef al poliţiei naţionale, generalul Ahmad-Reza Radan, în locul celui al cărui mandat se încheie, generalul Hossein Ashtari.
Citește și: Livrări militare esențiale pentru Ucraina din SUA, Germania și Franța: tancuri și obuziere
„O dată cu finalul misiunii generalului Ashtari, exprimându-mi recunoştinţa şi satisfacţia pentru serviciile sale, vă numesc comandant general al poliţiei Republicii Islamice Iran”, a spus Khamenei, adresându-se noului şef al poliţiei.
Ahmad Reza Radan a fost înscris în 2010 pe „lista neagră” a Trezoreriei SUA pentru încălcarea drepturilor omului, după realegerea controversată a preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, care a generat ample manifestaţii reprimate de putere, fiind sancţionat în acelaşi an şi de UE.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.