Ion Ţiriac, „stupefiat” de dopingul legal. Fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că este „stupefiat” de dopingul legal, precizând că există jucători de tenis, dar şi alţi sportivi, care iau zeci de ani medicamente care conţin substanţe interzise, beneficiind de excepţii terapeutice pentru anumite boli.
Ion Ţiriac, „stupefiat” de dopingul legal
Fostul tenisman, prezent la la tragerea la sorţi a tabloului turneului Ţiriac Foundation Trophy 2024 de la Bucureşti, a făcut câteva declarații privind dopingul legal.
„Pe mine mă stupefiază faptul că până acum nimeni nu a ridicat problema ce se întâmplă cu dopingul legal. Cum e posibil ca, după cum am fost eu informat, câştigătorul cursei de 100 m de la Jocurile Olimpice de la Paris (n.r. – americanul Noah Lyles) a avut 8 excepţii (n.r. – terapeutice).
Adică de pe lista neagră tu ai voie să iei pastiluţa pentru că eşti puţin bolnăvior.
O dată, de două ori, de trei ori… de opt ori? Nu. Spiritul AMA/WADA a fost că nu există pe jumătate însărcinat.
Adică ori eşti însărcinată, ori nu eşti însărcinată. Deci nu există diferenţă, că eşti bolnav sau nu eşti bolnav. Dacă eşti, te duci la spital şi te tratezi, iar când ieşi poţi sau nu poţi să joci. Dar nu poţi ca tu să profiţi zeci de ani de nişte medicamente…
Mă ocup puţin de treaba asta pentru că mă dezorientează complet. În tenis au fost jucători şi jucătoare, nu dau nume, care au avut tot timpul până la 8-9-10 excepţii.
Nimeni nu poate să îmi spună mie că un părinte are un copil cu 10 boli şi nu îl duce la un doctor. Sau vine de la doctor şi zice că acel copil trebuie să ia insulină în fiecare zi toată viaţa.
Cât e de în regulă? Pentru că această insulină îţi dă ţie un fir de păr mai mult decât ăluia din dreapta ta la concurs. Şi firul ăla de păr care a fost la 100 m la Jocurile Olimpice s-a dus dincolo de linie… din întâmplare s-a dus pentru cel care avea 8 excepţii”, a declarat Ion Ţiriac.
Ce ar fi trebui să facă Halep?
„Simona Halep dacă era deşteaptă spunea de la început: Eu sunt pe teren, vorbiţi cu echipa, nu cu mine. Ce să iau eu în primul tur la US Open? Dar a fost pozitivă, deci de undeva a venit.
A venit de la echipă care i-a dat să bea ceva şi echipa a recunoscut după 3-6 luni.
Nu cunosc exact situaţia lui Sinner, dar am vorbit cu nişte prieteni care ştiu mai bine situaţia… şi se pare că este foarte adevărat (n.r. – ce spune Sinner). Dacă Sinner ar fi băut acea substanţă, doar o linguriţă, sau dacă ar fi injectat un miligram, ar fi avut mult mai mult decât 0,000001 cât a avut el la testare.
Deci există o diferenţă între treburi. Dar pentru mine cea mai importantă treabă este cu aceste excepţii. Când s-a înfiinţat AMA/WADA nu existau aceste excepţii terapeutice.
Dar când ai deschis cutia Pandorei şi dai unuia un drept şi altuia nu se întâmplă ce ni s-a întâmplat cu Andreea Răducan, cu Halep… deci aici e problema cea mare. Sau să spună: Luaţi, fraţilor, ce vreţi până crăpaţi. Să fiţi tot la fel. Pentru că undeva trebuie să fie o egalitate’. Şi eu în momentul de faţă eu nu văd această egalitate”, a adăugat Ion Ţiriac.
Cazul Jannik Sinner
Italianul Jannik Sinner, numărul unu mondial al tenisului masculin, a fost găsit nevinovat de comiterea oricărei greşeli sau neglijenţe de un tribunal independent, după ce a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie, a anunţat Autoritatea Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA).
Un tribunal independent a acceptat explicaţia lui Sinner conform căreia contaminarea cu o substanţă interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale a aplicat un spray fără prescripţie medicală pentru a trata o rană uşoară la începutul acestui an, a indicat ITIA într-un comunicat.
„Acest membru al echipei a aplicat spray-ul între 5 şi 13 martie, perioadă în care ei i-au oferit de asemenea masaje zilnice şi terapie sportivă lui Sinner, ceea ce a dus la o contaminare transdermică involuntară. După fiecare test pozitiv a fost dictată o suspendare provizorie. De fiecare dată, Sinner a contestat cu succes suspendarea provizorie şi astfel a putut continua să joace”, se arată într-un comunicat al ITIA.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Nenea Țiriac,îți ofer pensia mea de 1281 lei timp de un an,dacă ști cine este românul care a beneficiat de excepție;să nu te mai țin pe jar,este canotoarea Roxana Cogianu ,bronz la 8+1 la JO de la Rio.A beneficiat de TUE(Terapeutic Use Exemption).Ești ofticat pentru că ai legătură cu sportivi pe care îi reprezinți sau cotizează la matale,nu ești un bun român.