În pofida războiului, a bombardamentelor lui Putin și a sărăciei, milioane de ucraineni se întorc la casele lor, arată date oficiale ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), citate de Bloomberg. Agenția apreciază că reunificarea familiei, sărăcia și vinovăția că nu participă la efortul de război îi motivează pe refugiați să se întoarcă.
Milioane de ucraineni se întorc la casele lor
Potrivit unui sondaj OIM au revenit la casele lor circa șase milioane de refugiați, majoritatea fiind însă dislocate în interiorul țării. În spațiul european sunt înregistrați 7,65 milioane de refugiați, dar doar o cincime din aceștia ar fi revenit. În regiunea Kiev s-au întors circa 1,5 milioane de persoane care își părăsiseră locuințele, iar în Odessa au revenit aproximativ jumătate din cei 200.000 care au plecat.
În Mykolaiv, la doar 30 de kilometri de linia frontului și încă ținta unor atacuri nocturne cu rachete și drone, unii s-au întors pentru a-și reconstrui casele înainte de iarnă, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim în septembrie.
În Bucha sunt acum circa 53.000 de locuitori, din cei 75.000 de dinainte de invazie.
OIM a desfășurat sondaje lunare din martie pentru a furniza date pentru organizațiile de ajutor, iar cel mai recent, publicat pe 17 octombrie, a fost conceput pentru a ajuta la înțelegerea persoanelor repatriate.
„Cel mai puternic motiv pentru care oamenii se întorc nu este pentru că este sigur, ci pentru că situația lor economică din afara Ucrainei nu era sustenabilă”, spune Karolina Krelinova, managerul de date și analize al organizației pentru Ucraina. Mulți și-au cheltuit economiile și, deși s-ar putea să nu fie bani nici acasă, cel puțin nu trebuie să plătească chirie.
‘The bastards took our tango’. Refugees are coping in some surprising ways as as they return to their homes to #Ukraine despite the missiles, drones and war. My piece from #Bucha and #Irpin for Bloomberg Businessweek @BW https://t.co/mkNaOM2tJl via @BW
— Marc Champion (@MarcChampion1) October 19, 2022
„Nemernicii ne-au luat tangoul”
„Oxana Slupska, o profesoară de artă care studiază tango de câțiva ani, se mișcă elegant printre cupluri și le ajută să le arate cum să se perfecționeze. Ea și partenerul ei, Valeriy, nu au părăsit niciodată Bucha. Au încercat să danseze acasă, dar cu tancurile rusești care străbat satul lor aflat chiar în afara orașului, au descoperit că nu au putut. „Valeriy”, spune Slupska, „mi-a spus: „Nemernicii ne-au luat tangoul”.
Totuși, în ziua în care ocupația s-a încheiat, Slupska a dat peste unul dintre profesorii ei de dans la spitalul lui Bucha, unde se dusese să găsească medicamente pentru mama ei bolnavă. Era în uniformă și fusese în plină luptă într-o zonă supranumită Girafa, care unește Bucha și Irpin. Spre nedumerirea pacienților și soldaților dintr-o clădire ocupată de trupele rusești cu câteva ore înainte, cei doi au început să danseze tango”, își încheie Bloomberg reportajul.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.