/

Concursul „Pasărea Anului”, organizat în Noua Zeelandă, are drept câștigător un pinguin: Hoiho cel cu ochii galbeni

Hoiho, pinguinul desemnat „Pasărea anului” (sursa: Facebook/Yellow-eyed Penguin Trust)

Hoiho, pinguinul desemnat „Pasărea anului”. Hoiho, cunoscut şi sub numele de „pinguin-cu-ochi-galbeni”, s-a clasat pe primul loc în ediţia din acest an a concursului „Pasărea Anului” din Noua Zeelandă.

Hoiho, pinguinul desemnat „Pasărea anului”

În acest concurs insolit, organizat de asociaţia ecologistă Forest and Bird, participanţii votează pentru păsările lor preferate, specii indigene, în cadrul unei iniţiative care are scopul de a creşte gradul de conştientizare legat de ameninţările cu care se confruntă speciile din Noua Zeelandă.

Citește și: EXCLUSIV Aflat în vizorul DNA pentru relația cu generalul Dumitru Dumbravă (ex-SRI), afaceristul Tufan vinde terenuri de 4,8 milioane de euro și sponsorizează un partid cu 750.000 lei

Hoiho, al cărui nume în limba maori înseamnă „strigător de zgomote”, este cel mai rar pinguin din lume, în contextul în care doar 160 de perechi reproducătoare mai trăiesc în regiunile continentale ale Noii Zeelande.

Locuitorii din oraşul Dunedin, situat pe Insula de Sud a ţării, au „adoptat” pinguinul Hoiho în cadrul concursului, propulsându-l pe prima poziţie.

Victoria orașului Dunedin

Coordonatorul campaniei, Charlie Buchan, a declarat că oraşul Dunedin a devenit capitala vieţuitoarelor sălbatice din Noua Zeelandă.

„Aceasta nu este o victorie doar pentru Hoiho, ci şi pentru întreaga comunitate din Dunedin şi pentru organizaţiile care lucrează din greu pentru a proteja speciile sălbatice”, a adăugat el.

Hoiho a atras sprijinul exprimat de mai multe celebrităţi, inclusiv de specialista în conservarea naturii Jane Goodall şi de doi foşti prim-miniştri ai Noii Zeelande, Helen Clark şi Chris Hipkins.

Hoiho s-a alăturat totodată papagalului kakapo pe lista singurelor păsări care au câştigat de două ori această competiţie, după victoria sa din anul 2019.

În total, 52.477 de voturi verificate au fost exprimate în acest an de iubitori ai păsărilor din Noua Zeelandă şi din lumea întreagă.

Problemele speciei

Directorul executiv al asociaţiei Forest and Bird, Nicola Toki, a dezvăluit că populaţii foarte mici de pinguini hoiho trăiesc de-a lungul coastei estice a Insulei de Sud, în timp ce câteva populaţii puţin mai mari trăiesc pe insula Rakiura Stewart, insulele subantarctice Auckland şi insulele Campbell.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Aducerea acestei specii sub luminile reflectoarelor nu putea veni într-un moment mai potrivit. Pinguinii hoiho sunt afectaţi din toate părţile. 

Suferă de boli îngrozitoare, precum difteria, şi sunt atacaţi de câini. 

Puii lor, mici şi vulnerabili, sunt ameninţaţi de prădători introduşi în ţară, precum pisicile, nevăstuicile şi dihorii, care pot pot elimina o întreagă populaţie dintr-o zonă de reproducere într-un singur sezon”, a declarat Nicola Toki.

Deşi eforturile intensive de conservare i-au ajutat pe pinguinii hoiho să supravieţuiască în zona continentală a Noii Zeelande, ei sunt expuşi şi în faţa riscurilor pe mare.

„Se îneacă în plase de pescuit şi nu mai găsesc hrană suficientă. Hoiho au nevoie urgentă de zone marine protejate, pentru a îi putea oferi acestei specii o şansă de supravieţuire”, a adăugat Nicola Toki

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat
21:06Termoficarea din Iași a rămas pe mâna municipalității și se îndreaptă spre faliment
20:58Fiul cel mare al prințesei moștenitoare a Norvegiei, acuzat de două violuri și acte de violență, arestat
20:48Moldova o să doboare drone rusești care ajung pe teritoriul național înainte ca România să facă asta pe propriul teritoriu