Haos în Justiție: grefierii lucrează parțial, iar la unele instanțe judecătorii fie s-au solidarizat cu ei, fie pregătesc propriile greve. CSM și ministerul Justiției nu au nici o reacție. Protestele se datorează faptului că Guvernul nu poate plăti decât o parte din salariile grefierilor, iar în cazul judecătorilor nu are bani să achite drepturile salariale câștigate de aceștia în instanțe.
Ieri, uniunea Națională a Barourilor din România a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să găsească o soluție pentru ca avocații să poată afla ce instanțe au întrerupt activitatea.
Haos în Justiție: avocații nu știu ce instanțe lucrează și ce instanțe sunt în grevă
„UNBR consideră că este esențial ca măsurile de protest să nu aibă un potențial risc disruptiv cauzat de modalitatea neunitară a abordării protestului în cadrul instanțelor prin faptul că se procedează neunitar în tratarea cauzelor aflate pe rolul acestora, în sensul că la unele instanțe cauzele se judecă iar la altele nu, după cum grefierii care funcționează la respectivele instanțe sunt sau nu afiliați Sindicatului Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL ori pricinile sunt apreciate de instanțe ca fiind urgente.
În aceste condiții, singura posibilitate pentru avocați de afla dacă dosarul în care sunt angajați urmează a se judeca sau nu este de a se deplasa la respectiva instanță, uneori de la distanțe mari, cu costurile aferente deplasării, costuri care în final se regăsesc în cheltuielile justițiabilului, deja afectat de un nou protest în sistemul judiciar.
Prin urmare, UNBR vă solicită să transmiteți instanțelor judecătorești să comunice către barouri/UNBR și/sau să evidențieze prin afișare pe pagina web a instanței situația completurilor la care activitatea este afectată de acțiunile de protest și cauzele pentru care se apreciază că protestul nu împiedică judecata, pentru ca activitatea avocaților să se desfășoare în condiții optime și cu cât mai puține prejudicii pentru justițiabili”, se arată în scrisoarea publică trimisă de avocați către CSM.
Cluj și Pitești: judecătorii sunt solidari cu grefierii
Tot ieri, judecătorii Curții de Apel Cluj au hotarat amanarea judecății cauzelor aflate pe rolul instanței, cu excepția cauzelor având caracter urgent, în semn de solidaritate cu grefierii.
La Pitești, judecătorii Curții de Apel au votat că vor întrerupe activitate de la 1 ianuarie 2024, cerând:
- asigurarea, „în regim de urgență, a fondurilor pentru plata integrală a salariilor acordate prin acte administrative de salarizare în anul 2023, precum și plata tranșelor din hotărârile judecătorești definitive, respectiv actelor administrative de salarizare scadente în anul 2023”;
- „prevederea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare plății integrale a salariilor și altor drepturi de natură salarială rezultând din hotărâri judecătorești, precum și plata drepturilor salariale recunoscute prin acte administrative, aferente perioadei 30 decembrie 2021 – până la zi”.
Curtea de Apel Pitești a anunțat și că susține revendicările grefierilor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.