/

Guvernul va aproba retragerea României din Banca Internațională de Cooperare Economică și Banca Internațională de Investiții

România se retrage din BICE și BII
România se retrage din BICE și BII (sursa: Pexels)

România se retrage din BICE și BII. Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică.

Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

România se retrage din BICE și BII

„Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Citește și: La două zile după ce a promis că, din iulie, nu mai face angajări la stat, Guvernul va majora personalul Internelor cu circa 8.000 de persoane. Impactul bugetar: neprecizat

Tot miercuri, Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova, potrivit Agerpres.

În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.

În şedinţa de Guvern urmează să fi aprobată, printr-o hotărâre, Strategia Naţională privind Siguranţa Rutieră pentru perioada 2022-2030.

Adoptarea documentului vizează, conform notei de fundamentare: „o mai bună comunicare în siguranţa rutieră, atât la nivel interinstituţional, cât şi în relaţia cu societatea civilă şi presa, cu scopul conştientizării opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuală şi la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtători de cuvânt/experţi în comunicare pe domeniul siguranţei rutiere; introducerea ratingului de siguranţă a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere; operaţionalizarea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor pentru creşterea siguranţei rutiere”.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Ucraina, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean. Ajutorul acordat, care constă în produse alimentare, produse de strictă necesitate, precum şi benzină şi motorină, are o valoare 9.815.369,37 lei, exclusiv TVA, exclusiv transportul.

Vor fi aprobaţi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Autostrada Bacău – Paşcani”, în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi.

Revine „Start-up Nation ROMANIA”

Executivul va adopta şi o hotărâre privind instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea ariilor speciale de conservare ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.

„Prin prezentul proiect de act normativ se desemnează un număr de 211 arii speciale de conservare, care corespund siturilor de importanţă comunitară pentru care s-au stabilit măsuri de conservare, în conformitate cu planurile de management aprobate. Măsurile de conservare sunt mecanismele şi acţiunile efective care trebuie instituite pentru un sit Natura 2000, cu scopul de a realiza obiectivele de conservare a sitului”, se arată în nota de fundamentare.

Va fi adoptat şi un memorandum având ca temă încadrarea în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român a schemelor de ajutor de minimis – Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii „Start-up Nation ROMANIA”; Programul naţional multianual de microindustrializare; Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă; Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:44Academia Română și președintele acesteia, Ioan-Aurel Pop, resping asocierea cu ideile lui Călin Georgescu și își declară „în mod categoric opţiunile democratice, prooccidentale”
20:36Călin Georgescu a refuzat să accepte întrebări de la jurnaliști la conferința de presă pe care a organizat-o și în care a atacat NATO
20:28Bolojan i-a cerut lui Ciolacu, telefonic, ca „acest guvern să nu mai angajeze cheltuieli mari” care să fie în sarcina viitorului guvern
20:15Gazprom nu va mai exporta în 2025 gaze în Europa prin Ucraina, arată planurile companiei
20:05Google Maps, investigat după ce o mașină a căzut de pe un pod avariat în India, eveniment soldat cu trei morți
19:58De ce l-a iertat Parchetul General pe Călin Georgescu, care a afirmat că Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu au făcut și „fapte bune”
19:49Bolojan va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele: taie subvențiile pentru partide, reduce numărul de parlamentari, desființează ministere
17:11Un deputat PNL îl contrazice pe Bolojan, care a anunțat că liberalii o susțin necondiționat pe Lasconi: „Nu sunt convins încă şi nu ştiu cu cine voi vota”
15:35Hellvig, fostul șef al SRI, a revenit în PNL, dar spune că nu candidează „la nimic”
15:11Năstase îl face terci pe Ciolacu pentru colaborarea cu Iohannis și vorbește de „alegeri șocante”, dar spune că nu știe cu cine va vota în turul al doilea
15:01În Moldova există „un regim dictatorial al Maiei Sandu”, un viitor „stat eșuat”, spune șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei
14:59Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30%
14:47Putin va ridica interdicțiile asupra talibanilor, pe care-i va recunoaște ca guvernare legitimă în Afganistan
14:40PSD e concentrat pe alegerile parlamentare ca România să nu ajungă ca Bulgaria, fără guvern stabil de peste trei ani, spune Grindeanu
14:30PSD va anunța după parlamentare pe cine susține la prezidențiale, a anunțat Tudose: Este un eșec al PSD, vreți să ne dăm toți demisia și să plecăm în munți?