Germania are șoșociștii ei: circa 40% dintre germani cred că NATO a provocat Rusia să atace Ucraina, arată un sondaj efectuat de Center für Monitoring, Analyse und Strategie (CEMAS) în octombrie și publicat acum câteva zile. La acest studiu au participa 2.208 persoane, iar datele au fost colectate între trei și 11 octombrie.
Circa 40% dintre germani cred că NATO a provocat Rusia
CEMAS a pus aceleași întrebări în cadrul unui sondaj din aprilie, așa că acum rezultatele pot fi comparate, iar ele arată că tot mai mulți germani cred în propaganda Kremlinului.
Publicul cel mai vulnerabil la mesajele Rusiei este din estul Germaniei și votează cu formațiunea extremistă AfD.
Iată principalele date ale sondajului:
- Cu afirmația „NATO a provocat Rusia atât de mult încât Rusia a fost nevoită să intre în război”, sunt pe deplin de acord 19% dintre cei chestionați, iar 21% o acceptă parțial. Însă 60% o resping. În aprilie, erau deplin de acord cu această afirmație doar 12%, iar 17% erau parțial de acord.
- Cu afirmația „Putin luptă cu o elită globală, care trage sforile din spatele cortinei” sunt deplin de acord 18%, iar parțial de acord 26%. În aprilie, procentele erau de 12%, respectiv 20%.
- Cu afirmația „Din punct de vedere istoric, Ucraina nu are nicio revendicare teritorială proprie și este de fapt parte a Rusiei” sunt deplin de acord 14%, parțial – 21%. În aprilie: 8% acord deplin și 18%, parțial.
- Cu afirmația „Ucraina, împreună cu SUA, a operat biolaboratoare secrete pentru producerea de arme biologice”, sunt deplin de acord 12%, iar parțial – 21%. În aprilie, aceste procente erau de șapte, respectiv 14%.
Circa 20% dintre cei chestionați sunt total sau parțial de acord că războiul din Ucraina este o diversiune de la pandemia de coronavirus.
Germania de Est, mai pro-rusă
„Narațiunile conspiraționiste despre războiul rus de agresiune din Ucraina au prins în special în Germania de Est. Datele arată diferențe semnificative în evaluarea propagandei pro-ruse între Germania de Est și Germania de Vest.
În timp ce în Germania de Est, unul din trei a fost de acord cu afirmația că NATO ar fi provocat Rusia atat de mult incat Rusia a fost nevoită să intre în război, în vestul Germaniei doar 16% au acceptat această ipoteză, adică circa jumătate”, scrie CEMAS.
According to a poll by Cemas, about 18 percent of #Germans agreed with the statement that #Putin „is fighting against the world elite, which is pulling strings behind the scenes.”. #Russian propaganda myths tend to be believed more in eastern #Germany. https://t.co/O5yOXghMue
— NEXTA (@nexta_tv) November 2, 2022
„Având în vedere multiplele crize actuale și viitoare, acum este nevoie de o strategie pentru a face față ideologiei conspirației și mediului extremist de dreapta, care abuzează de incertitudinea politică și socială în propriile scopuri”, mai apreciază institutul.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Dacă nu doriți sa coborâți la nivelul de dezinformatie al lui Putin, va rog sa corectați concluzia d-voastră.
Sa rămânem la ce e fapt: intr-adevăr procentajul celor care cred ca NATO a provocat Rusia a crescut de la un sondaj la altul. Insă, numai cu 7%, la un nivel nou de 19%.
Este greșit sa asumați ca 40% sunt de acord cu aceasta afirmație doar prin adăugarea celor care sunt nesiguri la cei care afirma. “Teils teils” înseamnă de fapt ca “nu vreau sa ma poziționez nici pe o parte, nici pe alta”.
De ce nu adăugați pe cei 21% nesiguri la procentajul celor care resping afirmatia?
Poate pentru ca 81% care nu cred ca NATO a provocat Rusia nu se mai este așa de catchy ca headline… Va rog sa nu creați imagine greșite in mințile cititorilor d-voastră doar pentru câteva clickuri in plus.