Generalul Zisu, în conflict de interese. Roxana Zisu, soția generalului Cătălin Zisu, a fost angajată la firma unuia dintre asociații lui Ionel Olteanu, afaceristul care a încasat ilegal în jur de 2,4 milioane euro pentru lucrări fictive la cimitirul Ghencea Militar. Lucrarea a fost contractată în urma unei licitații organizate de Comandamentul Logistic Întrunit, condus de generalul Zisu.
Firma afaceristului Ionel Olteanu, Garden Center Grup, apare și în dosarul de corupție al lui Robert Kalman Raduly și Domokos Szoke, fost primar, respectiv fost viceprimar al orașului Miercurea Ciuc.
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au efectuat 22 de percheziții, inclusiv la Comandamentul Logistic Întrunit și hotelul „Haiducul”, acolo unde locuia generalul Cătălin Zisu. Anchetatorii au găsit într-una din vilele percheziționate peste 2.000 de tablouri, inclusiv unele aflate în patrimoniul Ministerului Apărării Naționale.
De la angajata consortului la Armată, la firme private
Roxana Zisu a lucrat până în anul 2010 la Comandamentul Logistic Întrunit, una dintre cele mai importante structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale la conducerea căreia se afla generalul Cătălin Zisu. Nimeni altul decât soțul ei.
Din când în când, conform declarațiilor de avere depuse de către generalul Zisu, Roxana Zisu se angaja în mediul privat pe salarii modice.
În anul 2016 s-a angajat la firma Agromad Corps, o firmă din domeniul agriculturii. Nu se știe pe ce funcție a fost angajată, dar primea un salariu anual de 48.000 lei. Adică 4.000 lei pe lună.
Generalul Zisu, în conflict de interese
Firma Agromad Corps a fost înființată în toamna anului 2011 de Iuliana Madlen Lazăr, fosta consilieră a președintelui Ion Iliescu, și de un anume Ștefan Olteanu. După numai câteva luni de la înființarea firmei, Ștefan Olteanu s-a retras din firmă. Iuliana Madlen Lazăr a continuat să se ocupe de dezvoltarea afacerii, ba chiar a început să cumpere parțial și integral părțile sociale ale mai multor societăți din domeniul agricol.
Astfel, în aprilie 2018 a ajuns să cumpere 80% din firma Agrodynamic SRL, deținută de alte două societăți: Ro-Verde Landscaping și Garden Center Grup.
Prima aparținea tot Iulianei Madlen Lazăr, iar cea de-a doua era patronată de afaceristul Ionel Olteanu. Doi ani mai târziu, Iuliana Madlen Lazăr și asociatul ei Ionel Olteanu au vândut firma Agrodynamic lui Cristi Bobocea.
Contract de 25,67 milioane de lei la cimitir
Soțul Roxanei Zisu, generalul cu trei stele Cătălin Zisu, era comandantul Comandamentului Logistic Întrunit din subordinea Statului Major al Apărării în aprilie 2021. Atunci a fost anunțată licitația pentru „extinderea cimitirului militar în cazarma 3430” din București. Adică extinderea cimitirului Ghencea Militar.
Contractul a fost atribuit firmei Garden Center Grup la începutul anului 2022. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, contractul a fost semnat în data de 24 martie 2022 și avea o valoare de 25,67 milioane lei, echivalentul a 5,2 milioane euro.
Banii proveneau exclusiv din bugetul Ministerului Apărării Naționale. Lucrarea trebuia finalizată în termen de 12 luni, așa cum prevedea caietul de licitație.
Jumătate din sumă, pe lucrări fictive
Procurorii militari din cadrul DNA susțin acum că o mare parte din lucrări a fost decontată fictiv de antreprenorul Garden Center Grup SRL, patronată de Ionel Olteanu, care a încasat ilegal aproape 12 milioane lei, echivalentul a 2,4 milioane euro.
Concret, spun procurorii, firma lui Olteanu a încasat ilegal banii pentru lucrările referitoare la evacuare pământ/moloz și la pământ de umplutură, în condițiile în care acestea nu au fost realizate în realitate.
Între timp, au fost emise mai multe mandate de aducere emise pe numele a 21 de persoane, inclusiv pe numele generalului Cătălin Zisu și al afaceristului Ionel Olteanu.
Garden Center, dosar DNA și la Miercurea Ciuc
Numele firmei Garden Center Grup, patronată de Ionel Olteanu, este strâns legat de o altă afacere de corupție investigată de Direcția Națională Anticorupție.
Pe 30 aprilie 2015, DNA anunța printr-un comunicat de presă că Robert Kalman Raduly, primarul de atunci al orașului Miercurea Ciuc, și Domokos Szoke, ex-viceprimarul din Miercurea Ciuc, au fost reținuți. Primul, pentru abuz în serviciu instigare la abuz în serviciu și conflict de interese. Viceprimarul a fost acuzat de abuz în serviciu și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Concret, potrivit DNA, viceprimarul Domokos Szoke, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, a declarat câștigătoare oferta depusă de Garden Center Grup, deși aceasta era neconformă. Valoarea contractului era de 1,32 milioane lei.
Aceeași rețetă: lucrări doar pe hârtie
Ulterior, „a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren mai mare decât cea reală”, potrivit comunicatului DNA.
După finalizarea lucrărilor, viceprimarul Domokos Szoke „a semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală”, susțin anchetatorii.
Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureș au dispus în octombrie 2020 achitarea celor doi inculpați, adică a primarului și viceprimarului, pe motiv că „faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
![paypal icon](/wp-content/uploads/2022/02/PayPal.png)
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.