Gazprom sistează livrările de gaze către Letonia, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale din cauza conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor europene fără precedent împotriva Rusiei.
Gazprom sistează livrările de gaze către Letonia
Compania a explicat acest lucru prin „încălcarea condițiilor de către Letonia”. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în ediția portugheză a Diario de Noticias că Rusia a încetat complet sau parțial să furnizeze gaze către 12 state UE, scrie Newsmaker Moldova.
Compania Latvijas Gaze a anunțat că a început să cumpere gaz rusesc printr-un intermediar. Potrivit șefului companiei, Aigars Kalvitis, Letonia nu poate cumpăra gaz direct de la Gazprom, deoarece plata este în ruble, iar intermediarul, care nu este numit din cauza secretelor comerciale, vinde gaz cu euro, conform ediției letone lrt.lt.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat într-un interviu că Rusia a încetat deja, parțial sau complet, furnizarea de gaze către 12 țări UE.
„Trebuie să ne pregătim pentru noi întreruperi sau chiar pentru o oprire completă a furnizării de gaze rusești. Sunt convinsă că spiritul de unitate și solidaritate care ne-a ajutat să rezistăm pandemiei va depăși și aceste dificultăți”, a spus șefa Comisiei Europene.
Ea a subliniat necesitatea de a diversifica sursele de aprovizionare.
„Acum, UE se îndreaptă către parteneri energetici mai de încredere. Avem deja volume record de transporturi de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite. Și primim din ce în ce mai mult gaz din Norvegia, Golful Persic, Algeria sau Marea Caspică. Din ce în ce mai multe țări din întreaga lume își măresc producția”, a spus von der Leyen.
Anterior, Rusia a oprit furnizarea de gaze, printre altele, către Bulgaria, Polonia, Finlanda sau Țările de Jos.
Nord Stream 1, livrări mult sub capacitate
Gazprom a redus drastic în această săptămână livrările de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 1, invocând necesitatea reparaţiilor la o turbină, într-un moment în care ţările europene fac eforturi să-şi asigure rezerve pentru iarnă.
Rusia a redus deja în două rânduri volumul livrărilor sale în iunie, afirmând că gazoductul nu poate funcţiona normal fără o turbină care era în reparaţii în Canada şi care nu a fost trimisă în Rusia din cauza sancţiunilor impuse de occidentali în urma invaziei ruse asupra Ucrainei.
De atunci, Germania şi Canada s-au pus de acord să trimită echipamentul în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.