/

Găgăuzia sfidează Chișinăul: parlamentul local a adoptat propria lege prin care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe, interzisă în Republica Moldova

Găgăuzia sfidează Chișinăul Foto: TV8.md

Adunarea Populară din așa-numita Unitate Teritorială Autonomă Găgăuzia sfidează Chișinăul. Parlamentul local, cu sediul la Comrat, a adoptat propria lege prin care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe. Recent, legislativul de la Chișinău a interzis purtarea acestei panglici, simbol al agresiunii ruse în Ucraina, pe teritoriul Republica Moldova.

Găgăuzia are o suprafață de peste 8.000 de kilomteri pătrați, iar aici locuiesc circa 134.000 de cetățeni molodveni. Potrivit unei legi din 1994, regiunea are o largă autonomie.

Găgăuzia sfidează Chișinăul

Legea a fost adoptată în regim de urgență, scrie presa din regiune. Acum, proiectul de lege urmează să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah.

Potrivit proiectului de lege, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglicile Sfântului Gheorghe și steagurile roșii al Victoriei”.

Inițiatorul proiectului, Serghei Cimpoieș, a menționat că procedura de examinare a proiectului a fost grăbită pentru ca legea să intre în vigoare până la 9 mai.

Deputatul a criticat decizia autorităților centrale de a interzice folosirea panglicii, scrie replicamedia.md.

„Este clar pentru toată lumea că această problemă este politizată, iar motivul adoptării – declinul economic profund din țară”, a declarat parlamentarul găgăuz.

Găgăuzia apără dreptul la liberă exprimare

Înă de la 8 aprilie, deputații adunării populare din Găgăuzia (APG) au criticat intenția parlamentului Moldovei de a interzice Panglica Sf. Gheorghe în Moldova.

După cum transmite Infotag, deputatul Serghei Chimpoeş a propus elaborarea de urgență a unei rezoluții a APG privind dreptul de a purta panglica în limitele autonomiei.

„Acțiunile parlamentului contravin Constituției Republicii Moldova, care spune că fiecare persoană are dreptul să-și exprime opinia. Aceasta este cenzură împotriva opiniilor oamenilor. Este necesar să condamnăm decizia parlamentului”, a spus el.

Deputatul socialist Victor Petrov a numit decizia parlamentului privind panglica Sf. Gheorghe „o încercare de a șterge trecutul eroic al bunicilor”.

Amenzi consistente pentru cei care susțin invazia rusă

La 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a arătat că la data de 9 mai, atunci când Moldova marchează atât Ziua Europei, cât şi Ziua Victoriei, toţi cei care vor utiliza panglica „Sfântului Gheorghe” vor fi amendaţi. Potrivit oficialului, legea nu vizează persoanele care poartă această panglică la medaliile sau ordinele militare.

Potrivit legii promulgate de preşedintele Maia Sandu, Poliţia îi va amenda pe toţi cei care răspândesc simbolurile agresiunii militare ruse, fiind vorba atât de panglica bicoloră, cât şi de literele V şi Z, folosite în calitate de semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:25Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă
16:06Peste 300 de execuții în Arabia Saudită anul acesta, record absolut. Locul trei în lume după China și Iran
16:00Este inacceptabil pentru noi ca Ucraina să fie membră NATO, spune Kremlinul
15:52TikTok spune că nu l-a favorizat pe Călin Georgescu. Ba chiar alți candidați ar fi beneficiat de mult mai mulți trolli
15:43Călin Georgescu, „țeapă” de un milion de euro, acuză un om de afaceri care a depus o plângere penală. Georgescu promitea să acopere paguba din fonduri electorale
15:21Siegfried Mureșan, noul președinte interimar al PNL Diaspora, a anunțat Ilie Bolojan
13:44După Ponta, încă un ex-premier PSD dirijează electoratul către Călin Georgescu: „În nici un caz nu voi vota cu Elena Lasconi”
12:27Refugiat ucrainean, jefuit la Iași într-un tramvai după o urmărire de câteva ore
12:21Poveștile României profunde care nu se văd în campania electorală: sărăcie medievală în unele sate
12:13Mulți medici se familie se apropie de pensie, România va avea o problemă cu acoperirea posturilor în următorii ani
11:58MAE răspunde afirmației că „România va face parte din Rusia”: Moscova „a încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României şi a românilor”
11:50Ucraina nu a primit nici acum garanții de securitate pentru că a renunțat în 1994 la arsenalul său nuclear, acuză Zelenski
11:44ANALIZĂ Cum a beneficiat România de apartenența la UE: a primit, net, fonduri de 65 miliarde euro, consumul individual real a sărit peste Spania și Portugalia
11:39Ratele creditelor calculate pe baza ROBOR, în scădere. IRCC, însă, în creștere
11:31Șoșoacă a renunțat la condiții, îl sprijină 100% pe Călin Georgescu și cere tuturor „partidelor suveraniste” să conlucreze pentru acest scop