/

ANALIZĂ Gabriela Firea își ia Bucureștiul înapoi. Cine o ajută

Gabriela Firea isi ia Bucurestiul inapoi
Gabriela Firea isi ia Bucurestiul inapoi (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Gabriela Firea își ia Bucureștiul înapoi și are o susținere puternică pentru atingerea acestui obiectiv. Există însă și personaje politice care o ajută indirect. Scopul lor este doar să distrugă șansele lui Nicușor Dan de a fi reales.

Din 2000, Firea este singurul primar al Capitalei care a pierdut competiția pentru realegere. Băsescu și Videanu s-au retras de bunăvoie. Sorin Oprescu a fost prins de DNA luând mită. În 2020, Firea a pierdut în fața lui Nicușor Dan. Pe fondul unei prezențe cu 10% mai mari decât în 2016, în 2020 ea a obținut cu circa 4.000 mai mult decât la scrutinul anterior. După patru ani de mandat, Firea a reușit chiar să-și majoreze ușor numărul alegătorilor. Nicușor Dan a sărit de la 175.000 de voturi, în 2016, la 282.000, în 2020. El a avut susținerea PNL și USR.

Gabriela Firea își ia Bucureștiul înapoi

Fostul primar PSD a anunțat că intenționează ca, în 2024, să candideze din nou pentru funcția de primar al Capitalei. “Vreau să fiu sănătoasă, și eu, și colegii, și familia să candidez în 2024 când sunt alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidenţiale, să candidez la alegerile locale pentru un nou mandat de primar general“, a spus ea, la 3 ianuarie 2022.

Șansele ei par a fi mari. În timp ce Nicușor Dan pare a fi complet izolat politic, fără nici un aliat solid, Firea se bucură de un sprijin consistent. Greva ilegală de la Societatea de Transport (STB) a arătat cine o susține, oficial sau neoficial:

  • Șeful sindicatului din STB, Vasile Petrariu este și consilier local PSD. Probabil că în structurile subordonate Primăriei Muncipiului București mai sunt lideri sindicali afiliați PSD sau chiar funcționari superiori care au legături cu acest partid. Abia după criticile dure din presă, Petrariu a demisionat din poziția de consilier municipal.
  • PNL, aliat la guvernare cu PSD, a evitat, într-o primă etapă, să ia o poziție dură împotriva așa-zisei greve. Ciprian Ciucu, liderul PNL București, n-a avut nici o reacție. Ministrul de Interne, Lucian Bode – nici o reacție la o ilegalitate. Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, susținută de PNL, l-a atacat pe Nicușor Dan fiindcă nu i-ar fi răspuns la telefon. La aproape trei zile de la declanșarea grevei, Ciucu a reacționat și a criticat liderii formațiunii social-democrate.
  • O mare parte din presă a luat bani de la primăria Capitalei, în diferite forme, în perioada în care Firea era primar. Acum, se poate observa că această presă evită să arate că greva este ilegală, iar cel care conduce protestul este consilier municipal PSD.
  • Guverul PSD-PNL-UDMR i-a oferit Gabrielei Firea un minister inutil – Olguța Vasilescu, despre ministerul Familiei, la 11 noiembrie 2021: “Nu cred că este cazul, nici nu s-a pus problema pană acum. (…) Nu ştiu dacă această propunere a fost făcută la modul serios sau nu“ – cu câteva sute de angajați, dar care-i oferă vizibilitate.
  • USR București, aflat în conflict permanent cu Nicușor Dan, a evitat inițial să o atace direct pe Gabriela Firea. Comunicatul lapidar al acestui partid, emis în momentul declanșării conflictului, indică drept responsabili ai situației pe liderul sindical din STB, membru PSD, și conducerea PNL a companiei. În următoarele zile au apărut însă lideri locali ai acestei formațiuni care și-au concentrat atacurile pe Gabriela Firea. Sâmbătă, la trei zile de la declansarea grevei, Dacian Cioloș a scris pe Facebook că Ciolacu și Firea trebuie să îl oprească pe colegul lor de la STB din acțiunile ilegale.

Bugetul STB, înghițit de salarii

STB a avut în 2021 un buget total de peste 1,2 miliarde de lei. Circa 928 milioane lei merg către cheltuielile cu personalul. Această cheltuială reprezintă circa 73,5% din bugetul STB . „În urmă cu zece ani, bugetul de salarii era la 56%. În orice companie de transport public de călători, ponderea salariilor nu trebuie să depășească 60%. Este o chestiune constatată în studii la nivel european”, a arătat Adrian Criț, directorul general al STB. Criț a fost susținut de PNL pentru a ocupa această poziție. STB are circa 11.000 de angajați.

Directorul STB, Adrian Criț, a explicat că o creștere a salariului de bază cu 200 de lei, în condițiile în care salariul mediu brut în STB este de 7.000 de lei, reprezintă în realitate o majorare mult mai mare. Sporurile, care se calculează ca procent din salariul de bază, cresc și ele. Impactul la nivelul companiei ar fi de circa 100 de milioane de lei.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei
15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”