Frustrare patologică la Kremlin: Memorial, confiscat. Un tribunal de la Moscova a dispus vineri confiscarea birourilor în capitala rusă ale organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial, interzisă în Rusia, la câteva ore după ce ONG-ul a câştigat Premiul Nobel pentru Pace alături de un militant belarus şi un ONG ucrainean, relatează AFP.
Frustrare patologică la Kremlin: Memorial, confiscat
Principalele spații ale Memorial în Rusia „au fost transformate în bunuri publice”, a declarat tribunalul Tverskoi agenţiei de presă Interfax, la încheierea unui proces împotriva ONG-ului.
Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit în special serviciile administrative ale organizaţiei şi în acelaşi timp expoziţii deschise publicului.
Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial „şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.
Interzisă în Rusia din decembrie 2021, Memorial este o referinţă în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară şi din fosta URSS.
Dreptul de a critica puterea
Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat vineri că militantul belarus Ales Beliaţki, organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.
Acest Premiu Nobel pentru Pace, acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului, survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.
„Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor”, a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivaţia sa.
Legătura lui Putin cu premiul
„Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie”, se mai arată în motivaţie.
„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine – Belarus, Rusia şi Ucraina”, a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.
Reprezentanţii Biroului Memorial din Berlin au mai precizat că premiul le întăreşte hotărârea de a-i sprijini pe colegii lor din Rusia.
Preşedinta Comitetului Nobel din Norvegia a mai declarat că premiul „nu este îndreptat împotriva (preşedintelui rus Vladimir) Putin, de ziua sa (care este vineri – n.r.) sau de oricare altă zi, cu excepţia faptului că guvernul său, ca şi cel din Belarus, este unul autoritar şi îi atacă pe activiştii pentru drepturile omului”.
În Rusia, „societatea civilă şi apărătorii drepturilor omului sunt reprimaţi, iar asta vrem să transmitem prin acest premiu”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.