Fostul comisar europen Corina Crețu desființează ritmul în care evoluează PNRR: „Spania şi Franţa au atras deja miliarde de euro atât din PNRR cât şi din 2021-2027, au încheiat primele jaloane în schimb România va trimite prima cerere de plată de-abia în luna mai”.
Ea a explicat și că renegocierea PNRR, așa cum o dorește ministrul Muncii Marius Budăi, este posibilă doar în caz de dezastru natural și, dacă s-ar ajunge la o renegociere, ar întârzia foarte mult absorbția deja rămasă în urma altor țări.
Corina Crețu desființează ritmul PNRR
Într-un interviu la Prima TV, actualul europarlamentar a criticat dur și situația construirii spitalelor regionale.
„Nu mi se pare normal ca o regiune întreagă să o ţii în suspans pentru că două comune se bat pentru locul de amplasament. În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a arătat Crețu.
Europarlamentarul s-a referit, prin acest exemplu, la situația spitalului regional care ar urma să fie construit la Iași.
Întrebată când crede că se vor realiza, în cele din urmă, aceste spitale, eurodeputatul a menționat că după 2027 banii se vor pierde.
Fostul comisar european a criticat și avalanșa de studii de fezabilitate.
Comisia Europeană nu a aprobat finanțarea voucherelor cu mâncare
„Cred că ar trebui să avem mult mai multe proiecte. În alte ţări, pentru un euro au deja programate 3-4 euro de investiţii, aşa încât, dacă se blochează undeva, îi investesc în altceva. Noi, din contră, avem prea puţine proiecte. Se lucrează foarte mult pe acest domeniu al consultanţei şi nu al implementării efective. Se dau foarte mulţi bani pe hârtii, deşi se folosesc studii de fezabilitate şi din 2007, vine un ministru schimbă priorităţile”, a arătat Creţu, citată de news.ro.
Europarlamentarul a desființat și planurile guvernului de a renegocia PNRR și de a obține finanțare europeană pentru voucherele de mâncare.
„Am înţeles eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii şi îngrijorarea sa faţă de explozia aceasta de preţuri şi modul în care fac faţă pensionarii. Dar cred că aceste lucruri pot fi mult mai rapid compensate de la buget, pentru că, după cum ştiţi Comisia Europeană a răspuns printr-o comunicare oficială despre modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă că această modificare se poate face doar în situaţii excepţionale cum ar fi, de pildă, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar deja noi suntem întârziaţi”, a arătat Crețu despre intenția lui Marius Budăi de a renegocia PNRR.
În ceea ce priveşte voucherele de 50 de euro pe care Guvernul a promis că le va acorda persoanelor aflate în situaţii dificile, eurodeputatul spune: „Până la ora actuală, din câte ştiu eu, nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu aceste vouchere”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.