Un fost ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat, în Financial Times, că România ar putea lua locul Poloniei, ca lider regional, fiindcă nu pornește lupte inutile.
Sikorski, absolvent al Colegiului Pembroke din Oxford și fost jurnalist la The Observer și The Spectator, în anii ’80, este acum europarlamentar al Platformei Civice, formațiune de dreapta, condusă de Donald Tusk și aflată în opoziție. El este căsătorit cu jurnalista Anne Applebaum.
Articolul din Financial Times (FT), publicat la 2 mai, se referă la disputat tot mai dură între Germania și Polonia.
„Polonia și Germania: dușmănia din inima Europei
Occidentul încearcă să prezinte un front unit împotriva lui Putin. Dar acest lucru este subminat de tensiunile dintre Varșovia și Berlin”, sunt titlul și subtitlul din FT.
This morning Republic of Poland Prime Minister Mateusz Morawiecki is speaking at Atlantic Council about Ukraine, Russia and European development with Poland as a regional leader#ACFrontPage pic.twitter.com/IJwJYdeVJB
— AWPS NEWS (@Observer609) April 13, 2023
România ar putea lua locul Poloniei, ca lider regional
„În timp ce se lupta cu Berlinul, Varșovia s-a confruntat separat și cu Bruxelles-ul în legătură cu plata miliardelor de euro din fondurile de redresare pentru pandemie, care au fost blocate de Comisia Europeană, deoarece aceasta acuză PiS (N.Red: Partidul de guvernământ din Polonia) că a umplut instanțele poloneze cu judecători prietenoși, sfidând statul de drept.
Polonia riscă să transforme o oportunitate într-un impediment, spune fostul ministru polonez de externe Radosław Sikorski, care este acum membru al Parlamentului European.
«Dacă vorbim despre aderarea Ucrainei la UE, atunci trebuie să înțelegem că acest lucru înseamnă, de asemenea, o nouă deplasare spre est a UE, ceea ce va însemna că a avea o UE condusă doar de relația franco-germană nu va fi suficient», spune el.
Dacă Polonia dorește să joace un rol de lider în următoarea fază de dezvoltare a Europei, trebuie «să își stabilească relația atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Berlinul», adaugă el. «Mi-e teamă că, dacă nu face acest lucru, atunci România, care are jumătate din mărimea noastră, ar putea chiar să ia locul Poloniei, deoarece nu pornește lupte inutile»”, scrie Financial Times.
Trump Regards Poland as Regional Leader – Ambassador to US https://t.co/zCuMLzn2yM pic.twitter.com/CknR63Eshh
— Paris2015 (MATRICULE 2709) (@paris_2015) November 17, 2016
Polonia vrea despăgubiri de la Germania, dar nu de la Rusia
„Împotrivirea poloneză în fața Berlinului se adâncește în ororile secolului trecut. În luna octombrie, Polonia a depus o cerere oficială împotriva Germaniei pentru a obține 1,3 miliarde de euro ca despăgubiri pentru daunele și pierderile provocate de naziști în timpul celui de-al doilea război mondial.
Berlinul a respins categoric această cerere, insistând că problema a fost rezolvată în anii 1950 cu guvernul comunist de atunci al Poloniei. De atunci, Germania a plătit, de asemenea, compensații directe unor victime poloneze ale războiului, în special supraviețuitorilor Holocaustului (…)
Polonia face comparații cu alte revendicări, dar una dintre particularitățile cererii sale de reparații de război este că vizează doar Berlinul, nu și Moscova – chiar dacă Polonia a fost împărțită de Germania și Uniunea Sovietică în 1939, iar Moscova a impus Varșoviei un regim comunist.
Întrebat de ce Varșovia nu solicită reparații din partea Rusiei, secretarul de stat polonez Marcin Przydacz a declarat într-un interviu pentru FT că «tratăm Berlinul și Moscova într-un mod diferit. Cu Berlinul, credem că putem începe un dialog, dar cu Putin este vorba de altă civilizație. Odată ce va exista un succes cu Germania, următorul pas ar putea fi lansarea unei astfel de discuții cu celălalt opresor»”, mai arată ziarul britanic.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.