Traficul de persoane este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Europa. Peste 25 de milioane de persoane sunt victime ale traficului de persoane la nivel internațional, în timp ce România continuă să fie una dintre țările sursă pentru traficanți. Fenomenul traficului de persoane a fost amplificat de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Specialiștii în domeniul traficului de persoane s-au reunit la Forumul European Anti-Trafic de Persoane, eveniment organizat la București de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică. Oana Pâțu, procurorul șef al DIICOT, consideră că este foarte important ca procurorii să prioritizeze investigațiile legate de traficul de persoane.
Forumul European Anti-Trafic de Persoane
David Muniz, reprezentantul Ambasadei SUA la București, a declarat la Forumul European Anti-Trafic de Persoane că 25 milioane persoane la nivel mondial sunt victime ale traficului. O dată cu criza războiului din Ucraina acest fenomen continuă să se dezvolte. „Traficanții se adaptează permanent și de aceea trebuie să ne întrebăm constant: ce putem să schimbăm noi? Iar, în acest context, este nevoie de colaborare și cooperare constantă”, a menționat David Muniz.
Un răspuns la întrebarea diplomatului american a venit din partea Oanei Pâțu, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care a explicat că traficul de persoane este un fenomen extrem de complex, care are nevoie de un răspuns multidisciplinar. Fenomen care s-a amplificat din 24 februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Procurorul șef Oana Pâțu a explicat că autoritățile au ca prioritate identificarea și eliminarea pericolele, dar și să coopereze cu agențiile europene pentru a identifica posibilele situații de trafic. În ceea ce privește traficul în rândul copiilor este necesară o abordare specială. „Am subliniat recent ce important este ca procurorii să prioritizeze acest tip de investigații”, a mai spus Oana Pâțu.
Silvia Tăbușcă: Peste 200 de copii exploatați sexual
Autoritățile române sunt conștiente că persoanele care au părăsit Ucraina din cauza războiului sunt expuse fenomenului de trafic de persoane. Silvia Tăbușcă, director Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), a atras atenția asupra riscurilor tot mai ridicate pentru refugiații care au ajuns în Uniunea Europeană din cauza războaielor, dar care nu se află sub protecție sau o formă similară. În total, 4,8 milioane de cetățeni ucraineni. Tot pe teritoriul Uniunii Europene se află și refugiații sirieni.
„Numărul celor care fug din calea conflictelor este imens. 73% dintre sirienii de pe teritoriul UE au semnalat exploatare”, a spus Silvia Tăbușcă. Ea a menționat că România joacă un rol important, fiind de peste 25 de ani una dintre țările sursă de trafic și cu multe grupări organizate.
„Din ultimele rapoarte ale Guvernului reiese că sunt peste 200 de copii exploatați sexual. De asemenea, vârsta celor exploatați în scopuri sexuale a scăzut cu doi ani iar 2/3 din totalul victimelor identificate au sub 16 ani. Este dramatic și faptul că cea mai mică vârstă este trei ani, de asemenea, numărul de băieți a crescut foarte mult”, a declarat Silvia Tăbușcă.
În sprijinul victimelor traficului de persoane a venit și Ambasada Franței la București. Ambasadoarea Laurence Auer a declarat că „de multe ori am fost solicitați să vizităm sau să construim adăposturi. Chiar acum ne implicăm împreună cu un ONG în amenajarea unui adăpost”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.