/

EXCLUSIV Firea a plătit ca să fie lăudată pentru poeziile sale sute de mii de lei din bani publici și din bugetul Primăriei București, și din cel al Ministerului Familiei

Firea, lăudată literar pe bani publici
Firea, lăudată literar pe bani publici (sursa: Facebook/Gabriela Firea)

Firea, lăudată literar pe bani publici. Pesedista este într-un reviriment scriitoricesc. În noiembrie 2023, aceasta și-a relansat o carte publicată în 2002: „Trei motive”, un roman de 112 pagini.

Acum câteva zile, anunța pe Facebook că o poezie i-a fost publicată în antologia filialei de poezie din București a Uniunii Scriitorilor. Președintele filialei este scriitorul Horia Gârbea.

Citește și: După ce a pierdut poziția de candidat la primăria București, Firea se roagă la Dumnezeu să nu-i închidă ușa

Horia Gârbea, alături de Lucia Verona (pseudonimul  Luciei-Veronica Salem) sunt cei mai vocali scriitori români care girează talentul literar al Gabrielei Firea.

Relația celor trei este una veche și reciproc avantajoasă: Gârbea și Salem îi laudă talentul literar, Firea le înlesnește sinecuri din bani publici.

Limbile catifelate ale lui Gârbea

În 2001, Gabriela Firea a publicat primul său volum versuri, „O altă lume”, în ediţie bilingvă, română și engleză.

Cartea a primit premiul de debut al Asociației Scriitorilor din București (ASB).

Anul următor, Firea a mai publicat două cărți: „Trei motive” (roman) și „30 – Picnic pe câmpul de luptă” (volum de poezii).

Poemele au fost prefațate de scriitorul Horia Gârbea, care a și fost președinte al Asociației Scriitorilor din București: „Gabriela Vrânceanu Firea a intrat în literatură cu hotărâre, cu aplomb şi cu o receptare dintre cele mai favorabile. […] Gabriela Vrânceanu Firea cucereşte prin naturaleţe şi prin tandreţea necontrafăcută cu care priveşte şi reflectă lumea”.

Firea e „un poet mediu, fără pretenţii”

Postfața volumului a fost scrisă de poetul Liviu Ioan Stoiciu care a numit-o pe Firea „o descoperire” cu „stea în frunte”.

Ulterior, acesta a retractat elogiul. Stoiciu a mărturisit că Gabriela Firea: „E un poet mediu, fără pretenţii. (…) Horia Gârbea m-a pus să scriu postfaţa asta, că el e prieten cu ea. Îmi pare rău, nici nu mai ştiu ce am scris acolo. A fost un gest de politeţe şi atâta tot”.

Un teatru pentru pilele Gabrielei Firea

În 2016, la câteva luni după câștigarea alegerilor locale, Gabriela Firea a propus înființarea unui nou teatru: Teatrul Dramaturgilor Români (TDR).

Inițiativa ar fi aparținut unui grup de dramaturgi români, printre care Horia Gârbea și Lucia-Veronica Salem.

Propunerea a fost contestată atât la nivel politic, cât și cultural.

Nicușor Dan, pe atunci consilier general USB, a declarat: „Nu are nici un sens sa inventăm un teatru pentru autori care nu sunt jucați. O să facem o instituție moartă din start”.

Iulia Popovici, critic de teatru, critica la rândul său înființarea acestui teatru:

„Proiectul de Hotărîre de Consiliu nu e însoțit de o proiecție bugetară, de o estimare a structurii de personal (…) sau de expunerea vreunei viziuni asupra activității acestuia. Iar respectivul proiect nu a fost nici un moment pus în dezbatere publică”.

Popovici remarca faptul că promovarea dramaturgiei românești nu va funcționa prin „închiderea” într-un teatru, ci prin impulsionarea interesului producătorilor și difuzorilor de teatru pentru creația locală.

Consiliera Lucia, șefă de teatru

Gabriela Firea a trecut peste critici. La sfârșitul anului, teatrul era deja înființat.

Primul manager a fost Lucia-Veronica Salem.

În 2016, aceasta era și consilieră personală a Primarului General Gabriela Firea, cu atribuții in domeniul cultural și turism.

Veronica Salem i-a fost consilier și mai apoi, în cadrul Ministerului Familiei.

Salem a renunțat la postul de manager al TDR după nouă luni, în favorea lui Horia Gârbea.

Un an mai târziu, Salem debuta ca dramaturg pe scena TDR, cu piesa „Călătoarea şi Shakespeare”.

Potrivit lui Gârbea, acesta a fost motivul pentru care Salem a renunțat la postul de manager.

Gârbea a declarat că Veronica Salem n-ar fi putut monta pe scena TDR, dacă era încă director: „Ar fi fost un conflict de interese”.

Firea, lăudată literar pe bani publici

Potrivit declarației de avere depuse în mai 2018, Horia Gârbea încasase de la TDR în anul anterior suma de 28.565 de lei.

Un an mai târziu, TDR i-a adus un venit de 91.440 de lei.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În 2018, a fost publicată o scrisoare de susținere la adresa Gabrielei Firea, semnată de 30 de academicieni și artiști care au lăudat-o pentru „viziunea clară în ceea ce privește viața culturală și sportivă a Capitalei”.

Printre semnatari: Horia Gârbea, Lucia-Veronica Salem și actorul Marius Bodochi.

Din 2019, Marius Bodochi a fost directorul Teatrului Dramaturgilor Români.

În 2021, Gabriela Firea menționa în declarația de avere o datorie de 80.800 lei către Lucia-Veronica Salem, sumă utilizată pentru plata contribuției electorale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

  1. Tunde-te, doamna! Nu mai ai 25-30 de ani, laptele alea …..Te-ai operat la fata, ai slăbit, parca vrei sa devii iar o scolarita. . Înțeleg, ai făcut copii la bătrânețe dar nu înseamnă că ramai tânără….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro