Falimentele din asigurări, care au avut loc sub nasul ASF, i-au costat pe contribuabili 1,2 miliarde de euro pînă acum, dar urmează plata a încă 800 de milioane de euro. Informația a fost furnizată de Sorin Mititelu, vicepreşedinte al ASF responsabil de zona asigurărilor, la ZF Bankers Summit 2024.
„Inerent se fac greşeli, fiind o piaţă tânără. Nota de plată pentru falimente a fost destul de mare. Cam 1,2 miliarde euro a fost obligaţia de plată a Fondului de Garantare a Asiguraţilor pentru falimentele din ultimii ani şi mai sunt de plată 800 milioane euro”, a declarat Mititelu, citat de Ziarul Financiar.
Falimentele din asigurări i-au costat pe contribuabili miliarde
Peste 28.000 de euro brut a câștigat președintele Autorității de Supraveghere Financiară pe lună, în 2022, conform propriei declarații de avere – un venit anual de aproape 350 de mii de euro brut.
În plus, angajații ASF, ale căror salarii sunt secrete, beneficiază de o lungă listă de privilegii: 16 salarii, abonamente wellness, cinci zile libere pentru diferite evenimente în familie sau 8775 de lei pentru „situații medicale deosebite”.
Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că tolerarea, de către ASF, a schemelor piramidale din asigurări, este motivul unui RCA extrem de scump.
„Aflăm acum că falimentele din asigurări au costat 1.2 miliarde euro, adică ~5 ori bugetul orașului Craiova.
Cine o va plăti? Tot contribuabilii români sub forma unui RCA mai scump. Pentru că toate pagubele create ajung la un fond de garantare care, la rândul său, se alimentează din taxe percepute odată cu achiziționarea unei polițe RCA.
Dacă tot exista ASF în asigurări, treaba lor era să vadă să nu fie scheme piramidale în piață. Fix asta n-au făcut. N-au făcut o dată, de două ori, de trei ori, și da, de patru ori.
Ăsta e unul dintre cele două motive pentru care plătim un RCA extrem de scump”, a scris Năsui.
Incompetența ASF ne costă de cinci ori bugetul Craiovei.
— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) June 20, 2024
Să nu credeți că singurul cost al ASF-ului sunt cele 16 salarii pe an de mii de euro/lună, pe care au stabilit ei să și-le dea din banii noștri.
Aflăm acum că falimentele din asigurări au costat 1.2 miliarde euro, adică…
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.