Europarlamentarii cer eliminarea orei de vară. Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 60 de europarlamentari cer oficial eliminarea orei de vară în Uniunea Europeană. Documentul, analizat de agenția dpa, subliniază că sistemul actual este depășit și că renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an ar simplifica viața cetățenilor, reducând stresul și ajustările inutile în cele 27 de state membre.
Europarlamentarii cer eliminarea orei de vară
Europarlamentarii semnatari ai scrisorii cer ca problema eliminării orei de vară să fie abordată cât mai rapid de Comisia Europeană, subliniind că inițiativa ar fi în acord cu angajamentele UE pentru simplificare și armonizare.
Totuși, președinția ungară a Uniunii Europene a transmis că nu intenționează să promoveze acest subiect până la sfârșitul mandatului său.
Trecerea la ora de iarnă în Uniunea Europeană
În acest weekend, sâmbătă noaptea, țările din UE vor trece din nou la ora standard (ora de iarnă), mutând ceasurile înapoi cu o oră.
Acest sistem de schimbare sezonieră a orei a fost introdus pentru a valorifica mai bine orele de lumină naturală, însă de-a lungul timpului a devenit un subiect de controverse și dezbateri la nivel european.
Sondaj: europenii nu vor ora de vară
În 2018, un sondaj realizat de Comisia Europeană a arătat că 84% dintre europeni sunt împotriva orei de vară, iar fostul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat atunci că sistemul va fi eliminat.
Totuși, statele membre nu au ajuns la un acord privind utilizarea permanentă a orei de iarnă (standard) sau a orei de vară, blocând astfel implementarea deciziei.
Ora de iarnă sau ora de vară?
Pentru a pune în aplicare decizia renunțării la schimbarea orei, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se pună de acord asupra fusului orar care va rămâne permanent în vigoare – ora de iarnă sau ora de vară.
În lipsa unui consens, cetățenii europeni vor continua să își ajusteze ceasurile de două ori pe an, până la o eventuală decizie finală la nivel european.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.