Escrocherie pe WhatsApp – telefonul copilului, pierdut. „Bună, mamă, acesta este noul meu număr. Poți să-l salvezi și să-mi trimiți un mesaj pe WhatsApp imediat ce vezi asta?”
Escrocherie pe WhatsApp – telefonul copilului, pierdut
„Hei, tată, am nevoie de ajutor. Mi-am pierdut telefonul și am nevoie de bani – te rog să-mi trimiți un mesaj la acest număr.”
„Hei, mamă! Mi-am scăpat telefonul în apă și acum nu îl mai pot porni. Împrumut telefonul unui prieten, am nevoie de ajutorul tău. Te rog să-mi trimiți un mesaj pe WhatsApp când primești acest mesaj.”
Acestea sunt doar câteva exemple de cum escrocii contactează părinții pe WhatsApp, pretinzând că sunt copilul lor care are nevoie de ajutor imediat. Dacă nu sunteți părinte, veți ști instantaneu că este o înșelăciune.
Dar dacă sunteți, instinctul de a vă ajuta copilul poate fi mai puternic uneori decât logica. Înșelăciunea nu va părea ceva neobișnuit când sunteți obișnuit să comunicați pe WhatsApp sau să le trimiteți bani atunci când au nevoie.
Ce va cere escrocul
Iată tot ce trebuie să știți despre acest tip de înșelăciune pentru a vă asigura că ajutați copilul vostru, nu un escroc.
Escrocheria începe cu un mesaj text de la un număr necunoscut, pretinzând că este de la copilul lor. Destinatarului i se spune că membrul familiei și-a pierdut sau stricat telefonul și încearcă să-l contacteze pe un telefon împrumutat.
Escrocul cere, de obicei, victimei să salveze numărul și să-l sune înapoi. Odată ce ați răspuns la mesaj conform cererii, escrocul va:
- Cere bani sau ajutor pentru a face o plată: „Trebuie să plătesc pentru un telefon nou – poți să-mi trimiți bani prin acest link? Promit că îți voi returna banii săptămâna viitoare.”
- Încearcă să acceseze conturile voastre online: „Trebuie să fac o plată, dar nu am aplicația de banking configurată pe acest telefon – poți să-mi trimiți codul care a fost trimis pe telefonul tău?”
Continuarea, aici.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.