Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, face din nou jocurile lui Vladimir Putin: sub pretextul aplicării tratatului de la Montreux, a blocat transferul a două dragoare de mine britanice către Ucraina. Însă decizia Turciei este considerată de experți abuzivă și în afara tratatului de la Montreaux, care permite țărilor non-beligerante să-și aducă navele în Marea Neagră.
În conformitate cu Convenția de la Montreux, navele de război ale părților necombatante pot trece prin strâmtoare în timp de război, însă Turcia are ultimul cuvânt dacă apreciază că există o amenințare.
Erdogan face jocurile lui Putin
„Blocarea de către Turcia a dragoarelor de mine din Marina Regală este o utilizare abuzivă a Convenției de la Montreux. Vânătorii de mine sunt în întregime defensivi. Utilizarea lor permite Ucrainei să își mențină economia în viață. În calitate de aliat NATO, Turcia ar trebui să schimbe cursul și să permită tranzitul acestor nave”, a scris, pe X/Twitter, amiralul în rezervă James Stavridis, care a condus trupele NATO din Europa.
Turkey blocking Royal Navy minehunters is a misuse of the Montreaux convention. Minehunters are entirely defensive. Their use allows Ukraine to keep its economy alive. As a NATO ally, Turkey should reverse course here and allow these ships to transit. https://t.co/fTuD2qKO0Q
— Admiral James Stavridis, USN, Ret. (@stavridisj) January 3, 2024
„Problema cheie constă în cererea formulată în februarie 2022 de Turcia, pe cale diplomatică, prin care se solicită navelor militare din afara Mării Negre să evite să intre în Marea Neagră în timpul conflictului. Această cerere, distinctă de Convenția de la Montreux, pare să fi fost extinsă, în comunicările recente ale Turciei.
Turcia pare să sugereze că are mâinile legate de dreptul internațional, în timp ce, în realitate, interdicția națiunilor necombatante, cum ar fi Regatul Unit, se aliniază mai mult cu propria sa politică diplomatică.
Apar întrebări cu privire la decizia Regatului Unit de a dona nave Ucrainei și de ce acestea nu au fost desfășurate cu echipaje ale Marinei Regale sau donate României, un vecin necombatant.
De asemenea, Turcia nu a permis grupului NATO de contramăsuri antimină din Marea Neagră, grup al Regatului Unit, să opereze în Marea Neagră, ceea ce complică dinamica geopolitică a regiunii”, explică Defence Mirror.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.