Efectele mobilizării în masă: 200.000 de ruși au fost înrolați, cel puțin 400.000 au fugit, arată datele publice disponibile. Potrivit datelor oferite de autoritățile din Mongolia, nu mai puțin de 12.000 de cetățeni ruși și-au găsit refugiu în această țară, după declanșarea mobilizării, la 25 septembrie.
200.000 de ruși au fost înrolați, 400.000 au fugit
Ieri, ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu a spus că 200.000 de ruși au fost mobilizați, de la 25 septembrie.
Însă mult mai mulți au fugit spre:
- 200.000 în Kazahstan
- 69.000 în Georgia
- 66.000 în UE
- 12.000 în Mongolia
Alte destinații populare, cum ar fi Turcia, Armenia și Azerbaidjan, unde rușii pot intra fără viză, nu au oferit date.
Azi, New York Times scria că au ajuns și-n Kîrghistan.
„Chiriile cresc vertiginos, hotelurile de lux și pensiuni murdare nu mai au paturi libere. Pe străzile prăfuite și însorite din Bishkek, capitala Kârghistanului, cete de tineri migranți, aproape toți bărbați, rătăcesc fără țintă, năuciți de lumea lor răsturnată și de exilul lor grăbit și autoimpus într-o țară săracă și îndepărtată, pe care puțini o puteau plasa anterior pe o hartă.
După ce au părăsit locurile de muncă și familii adesea bine plătite din Moscova, Vladivostok și din multe locuri, zeci de mii de tineri ruși – îngroziți să fie trimiși în lupte în Ucraina – se revarsă în Asia Centrală cu avionul, mașina și autobuzul”, arată publicația, apreciind că zeci de mii de ruși au ajuns aici.
New York Times arată că cei care au fugit sunt bine educați și au bani.
„Bine, să zicem că au fugit 30.000, 50.000, dar dacă ei ar fi rămas aici i-am mai fi putut considera oamenii noștri? Lasă-i să fugă, eu nu știu cum vă raportați dumneavoastră la asta, dar eu nu prea mi-am făcut griji în 2020, când câteva mii au plecat. Acum aceștia se roagă să vină înapoi. Marea majoritate se roagă să-i luăm înapoi. Și aceștia vor veni, doar trebuie să ne gândim ce decizie să luăm în privința lor și ce să facem cu ei. Fie vin aici, fie se hrănesc acolo”, i-a spus dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, aliatului său, Vladimir Putin.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.