DSP Iași nu spune dacă s-a emis aviz consultativ pentru înmormântarea interlopului Costel Corduneanu la restaurant.
Pentru organizarea ceremoniei funerare la restaurantul „La Castel”, familia lui Costel Corduneanu trebuia să obțină un aviz de la Direcția de Sănătate Publică Iași, aflată în directa subordonare a ministrului Sănătății, pesedistul Alexandru Rafila.
DSP nu spune dacă s-a emis aviz pentru înmormântarea interlopului Corduneanu la restaurant
Direcția de Sănătate Publică Iași, singura instituție responsabilă în acest caz, refuză să comunice dacă a emis un aviz pentru organizarea ceremoniei funerare pe domeniul restaurantului și a înșirat doar condițiile prevăzute de lege.
Direcția de Sănătate Publică Iași este condusă de Dorina Gîscă, care a precizat la solicitarea Defapt.ro că are laringită și nu poate vorbi, dar insituția pe care o conduce are deja un comunicat de presă pregătit în legătură cu ceremonia funerară de pe domeniul „La Castel” din Iași. Purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu, nu a știut să răspundă dacă s-a emis sau nu un aviz pentru ca trupul lui Costel Corduneanu să fie depus în cortul amplasat pe domeniul „La Castel”. Însă a ținut să transmită cadrul legislativ în baza cărora se fac astfel de ceremonii.
Ce spune legea
Conform prevederilor art.5 din HG nr. 741/2016, „pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare” :
– Persoana decedată poate fi depusă în locuri publice precum, case mortuare, case funerare, capele, cu capacul de la sicriu deschis, numai după ce a fost efectuată procedura de îmbălsămare;
Conform art. 27: „(1) Persoanele decedate pot fi depuse înainte de înhumare în sălile de ceremonii funerare cu sicriul închis sau cu capacul sicriului deschis; în situaţia în care familia optează pentru expunerea cu capacul sicriului deschis, aceasta se realizează numai pe baza certificatului de îmbălsămare/tanatopraxie”;
Art. 28 ” (1) Sălile de ceremonii funerare vor fi amplasate în incinta cimitirelor sau în afara acestora. Pentru sălile de ceremonii funerare amplasate în afara cimitirelor se asigură o distanţă de minimum 20 metri de clădirile de locuit.
(2) Sălile de ceremonii funerare trebuie să fie prevăzute cu echipamente de climatizare, pentru asigurarea unei temperaturi ambientale de maximum 20°C în perioada anotimpului cald şi trebuie astfel compartimentate pentru a asigura atât reducerea potenţialelor riscuri epidemiologice, cât şi intimitatea aparţinătorilor”.
„Drept consecință, pentru nerespectarea prezentelor norme, se pot aplica sancțiuni contravenționale conform art. 43 din HG nr. 741/2016”, a transmis Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași, instituție subordonată direct ministrului Sănătății, pesedistul Alexandru Rafila.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: DSP Iași nu spune dacă s-a emis aviz pentru înmormântarea interlopului Corduneanu la restaurant.… […]
[…] Citește și: DSP Iași nu spune dacă s-a emis aviz pentru înmormântarea interlopului Corduneanu la restaurant.… […]
[…] Citește și: DSP Iași nu spune dacă s-a emis aviz pentru înmormântarea interlopului Corduneanu la restaurant.… […]
[…] Citește și: DSP Iași nu spune dacă s-a emis aviz pentru înmormântarea interlopului Corduneanu la restaurant.… […]