DNA cere parlamentarilor să aprobe o percheziție informatică la Daniel Tudorache, deputat și fost primar PSD al Sectorului 1. Prejudiciul în acest dosar este estimat la 67 de milioane de lei.
În campania electorală, PSD susținea că nu va permite intrarea lui Tudorache în Parlament, după ce acesta a fost pus sub acuzare de DNA. „“Mi-a spus: «mi se pare corect ca eu să mă autosuspend din partid până voi termina toate problemele cu justiţia». Acest lucru implică şi că nu va fi validat ca membru în Parlamentul României”, declara Marcel Ciolacu.
Ulterior alegerilor, mandatul acestuia a fost validat.
DNA cere o percheziție informatică la Daniel Tudorache
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţoe, procurorul şef al DNA Crin Bologa a iniţiat procedura necesară în vederea încuviinţării, de către Camera Deputaţilor, a unei percheziţii informatice în dosarul penal privindu-l pe Daniel Tudorache, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
”Concret, procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul şi dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a fi înaintate ministrului Justiţiei, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaţilor, în baza art. 72 din Constituţia României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, art. 222 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, încuviinţarea percheziţiei informatice faţă de persoana menţionată care are calitatea de suspect în dosar”, se arată în comunicatul citat de news.ro.
Un număr de 56 de persoane, între care Marian Vanghelie, fost consilier local în Sectorul 5, Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, şi alţi funcţionari, sunt urmărite penal de DNA în dosarul care vizează achiziţii nelegale, supraevaluate, ale unor tablete pentru elevi şi produse necesare în timpul pandemiei de COVID-19, precum nebulizatoare de decontaminare şi termoscannere.
Procurorii susţin că Vanghelie ar fi constituit gruparea care a acţionat în anul 2020, pentru a influenţa derularea achiziţiilor efectuate de instituţiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Astfel, membrii grupării ar fi obţinut foloase necuvenite de peste 67 de milioane de lei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.