În martie 2022, la începutul invaziei din Ucraina, SUA au blocat transferul avioanelor Mig-29 din Polonia spre Ucraina la presiunea Chinei, scrie The Spectator, citând surse chinezești. Publicația britanică arată că Beijingul ar fi convins Washingtonul că un astfel de gest ar crește riscul războiului nuclear declanșat de Rusia lui Putin.
SUA au blocat transferul avioanelor din Polonia spre Ucraina
The Spectator relatează cum a evoluat atitudinea Washingtonului față de transferul avioanelor Mig-29, un model sovietic cu totul depășit, către Ucraina.
„Inițial, Washingtonul a fost pozitiv. Dar o zi mai târziu, pe 8 martie, Pentagonul și-a schimbat brusc poziția, apreciind că propunerea Poloniei este «nesustenabilă».
Ce a schimbat părerea Washingtonului? Parțial, a fost o inițiativă urgentă și confidențială a unui canal subteran de comunicare, care a implicat foști lideri europeni și care, în cele din urmă, a fost susținută de chinezi. Încă de la declarația lui Putin din 27 februarie, care arăta că este pregătit de un atac nuclear, armata populară chineză a contactat, prin canale militare (spre deosebire de cele diplomatice sau politice), generali ruși cu care a avut contact personal de-a lungul anilor de exerciții militare comune, precum și discuții privind achizițiile militare.
Scopul Beijingului a fost să se asigure că, chiar dacă ar exista o decizie politică de a folosi arme nucleare, armata rusă va insista să se mențină la doctrina militară nucleară de lungă durată pentru a le folosi numai dacă ar fi provocată de atacuri pe teritoriul rusesc.
Prin aceste contacte neoficiale, Washington și armata chineză au convenit – în mod neobișnuit, având în vedere o deteriorare a relațiilor în timpul președinției lui Donald Trump – că, dacă SUA ar opri acordul MiG, generalii de la Beijing ar face tot posibilul pentru a dezamorsa amenințarea nucleară a lui Putin. «A funcționat», a spus sursa chineză. «[SUA] au decis că furnizarea de avioane era un pas prea departe»
Deși această inițiativă de la începutul lunii martie nu a fost raportată anterior, faptul că SUA și-au păstrat o atitudine fundamental prudentă față de furnizarea de arme strategice Ucrainei pe tot parcursul războiului confirmă efectiv că Washingtonul a rămas profund conștient de preocupările chineze, care au fost împărtășite cu multe dintre cele mai mari națiuni din Uniunea Europeană”, relatează The Spectator.
Istoria schimbării de poziție a Washingtonului
La 6 martie, presa a relatat că SUA lucrează cu Polonia la posibilitatea ca Polonia să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe citat CNN.
La 8 martie, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone confirmă declarația Secretarului de Stat al SUA privind furnizarea de avioane Ucrainei.
BREAKING: Pentagon shoots down the idea of providing Polish MiG-29 fighter jets to Ukraine from a U.S. military base in Germany
— Jack Detsch (@JackDetsch) March 8, 2022
The move comes after Poland’s top diplo said it would fly MiGs to Germany for Ukraine to pick up. DoD said Poland’s solution is “not a tenable one” pic.twitter.com/fvIcOGyxTj
La 8 martie, Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29 în Statele Unite pentru a fi livrate apoi în Ucraina, numind-o „nesustenabilă”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.