Crimele din Bucha și împrejurimi au fost „strategice” și comandate de un general-colonel rus, Alexander Chaiko, demis abia acum trei săptămâni de la comanda Districtului Militar de Est, arată o investigație PBS/AP News. „Aceasta nu a fost opera unor soldați care acționau pe cont propriu, arată o investigație a Associated Press și PBS Frontline. A fost o brutalitate strategică și organizată, săvârșită în zonele aflate sub un strâns control rusesc, în care erau prezenți ofițerii – inclusiv Chaiko însuși”, arată AP.
Crimele din Bucha au fost „strategice” și comandate
Trupele care doreau să înainteze spre Kiev aveau ordin să anhileze orice rezistență și aveau liste cu persoanele care trebuiau neutralizate. Ordinele date de Chaiko nu par a fi ilegale, arată această agenție de știri, dar ele au fost implementate în flagrant dezacord cu legile războiului.
„Martorii și supraviețuitorii din Bucha, precum și Ozera, Babyntsi și Zdvyzhivka – zone aflate sub comanda lui Chaiko – au declarat AP și Frontline că soldații ruși au torturat și ucis oameni la cea mai mică suspiciune că ar putea ajuta armata ucraineană.
Măsurările s-au intensificat după ce pozițiile rusești au fost lovite cu precizie (…) Soldații ruși, în apeluri telefonice interceptate obținute de AP, le-au spus celor dragi că li s-a ordonat să fie fără milă față de cei suspectați că ar fi informatori.
„Avem ordin, indiferent dacă e civil sau altceva: Ucideți pe toată lumea”, a spus unul dintre ei”, mai arată AP News.
Simpla mișcare a unei perdele – care ar fi putut indica un observator – ducea la bombardarea unui întreg bloc.
While Col. Gen. Alexander Chaiko was directing Russia’s attack on Kyiv, a pattern of violence left hundreds of civilians beaten, tortured and executed in territory under his command. @AP & FRONTLINE found this wasn't the work of rogue soldiers. https://t.co/YERqq4O38U
— FRONTLINE (@frontlinepbs) October 26, 2022
„Mai întâi i-au împușcat piciorul, apoi i-au tăiat urechile”
«Avem ordin să nu luăm prizonieri de război, ci să-i împușcăm pe toți direct», a spus un soldat poreclit Lyonya într-un apel telefonic din 14 martie.
«A fost un băiat de 18 ani, făcut prizonier. Mai întâi, i-au împușcat piciorul cu o mitralieră, apoi i-au tăiat urechile. A recunoscut totul și a fost împușcat. Nu luăm prizonieri. Adică, nu lăsăm pe nimeni în viață», i-a spus Lyonya mamei sale”, relatează AP.
Un ONG din Londra i-a identifcat pe soldații care au făcut aceste apeluri telefonice.
Un localnic povestește că, după un atac de precizie al ucrainenilor, a fost reținut pentru că avea în telefon o fotgrafie a unui blindat rusesc, trimisă de un prieten. A fost dus pe un câmp, bătut și stropit cu benzină. A fost eliberat când un ofițer superior i-a reverificat telefonul.
Dovezi că Chaiko a ordonat masacrarea civililor
Procurorii pentru crime de război din Ucraina încearcă să adune dovezi împotriva lui Chaiko, care și-a câștigat o reputație globală pentru brutalitate ca lider al forțelor ruse în Siria.
Regatul Unit l-a sancționat pentru acțiunile sale acolo, iar Human Rights Watch spune că Chaiko ar putea avea responsabilitatea comandantului pentru atacurile pe scară largă asupra spitalelor și școlilor și pentru utilizarea armelor nediscriminate în zonele populate în timpul unei campanii notorii din provincia Idlib în 2019 și 2020. Cel puțin 1.600 au fost uciși civili; aproximativ 1,4 milioane au fost strămutate, conform grupului.
În Ucraina, procurorii spun că nu au dovezi că Chaiko a ordonat anumite crime, dar este clar că atrocitățile au fost comise sub supravegherea lui.
Un număr din ce în ce mai mare de oameni solicită crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotrva Ucrainei – similar celor instituite pentru conflictele din Rwanda și fosta Iugoslavie – pentru a rezolva această lacună în dreptul internațional. Ei spun că ar fi cel mai bun mod de a-l face pe Putin să plătească.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.