Un crescător român de animale a declarat, la Viața Satului și citat de site-ul Lanțul alimentar: “M-am rugat lui Dumnezeu, și seara, și dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina“.
“M-am rugat lui Dumnezeu să vină cereale din Ucraina“
“Sincer, dacă suntem sinceri sinceri, pe noi, pe văcari, importurile de cereale din Ucraina ne-au ajutat, chiar ne-au adus un beneficiu. Nu putem să fim ipocriți. Prețul cerealelor din România a fost foarte sus, dacă s-ar fi suprapus peste un preț foarte mic la lapte, ne-am fi închis prăvăliile”, a declarat Călin Fărgaciu, primar al comunei Săndulești, din județul Cluj, președinte onorific al Cooperativei ”Someș – Arieș”, potrivit transcrierii de pe Lanțul Alimentar.
“Noi, după seceta de astă vară, când fânurile au ajuns la prețuri de trei ori mai mari, nu exagerez, un balot de lucernă rotund, din ăsta de 230-240 de kg, îl cumpăram cu 100 de lei, astă iarnă nu te puteai apropia de el fără 300 de lei! Să nu fi scăzut prețul la concentrate ( obținute din cereale ieftine din Ucraian, n.n. ), cu noi nu vă mai întâlneați la toamnă ca fermieri.
M-am întâlnit prin toamnă, pe la minister ( Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, n.n. ) cu niște fermieri din cultura mare și le-am spus că mă rog lui Dumnezeu, și seara, și dimineața, să vină cereale ieftine din Ucraina.( … ) Eu am participat la miting, pentru că sunt frații mei, dacă cultura mare n-ar fi, n-aș putea ține animalele, fără discuție, dar pentru noi, oierii, cerealele din Ucraina au fost un noroc”, a spus și Nicolae Cioranu, președinte al Asociației ”Păstorul Miorița”.
Comisia Europeană, de partea cultivatorilor de cereale din UE
Comisia Europeană a anunțat, în aprilie, că va lua măsuri ca cerealele exportate de Ucraina să nu rămână în țările vecine, ci să plece mai departe în Uniunea Europeană sau în alte state din afara spațiului comun. Este o măsură excepțională care face parte din clauza de salvgardare pe care Uniunea a prevăzut-o anul trecut, când a eliminat toate taxele la import pentru produsele ucrainene care depășeau cotele convenite în acordul de liber schimb din 2016.
De asemenea, Comisia Europeană va acorda un nou ajutor de 100 de milioane de euro celor 5 vecini ai Ucrainei afectați de importul de grâne ucrainene, printre care și România.
Citește și: După eșecul palmierilor, Robert Negoiță anunță că Hala Laminor va deveni grădină botanică cu plante exotice
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Nu se poate, poporul rom^n primitiv e si conspirationist si sovietic.