/

Războiul pe bronzul olimpic la sol, departe de a se fi încheiat, spune șeful Comitetului Olimpic Român: Trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă

Continuă lupta pentru medalia Anei Bărbosu (sursa: Facebook/Comitetul Olimpic și Sportiv Român)

Continuă lupta pentru medalia Anei Bărbosu. Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, luni, că în această săptămână vor avea loc discuţii cu reprezentanţi ai federaţiei americane de gimnastică artistică pentru a „închide” cât mai curând cazul medaliei de bronz câştigată de Ana Maria Bărbosu la sol la Jocurile Olimpice de la Paris.

Continuă lupta pentru medalia Anei Bărbosu

„Săptămâna aceasta vom avea o întrevedere online cu partenerii noştri din Statele Unite, e mai mult o întâlnire tehnică, cu federaţia americană de gimnastică”, a declarat Covaliu.

Citește și: EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste apele Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA

În primul şi în primul rând, vom discuta despre ceea ce se întâmplă cu aceste sportive, pentru că ele au suferit foarte mult la nivel emoţional, şi după aceea o să vedem o cale comună în care putem să închidem tot acest caz cât mai curând posibil”, a adăugat acesta.

Proces, departe de a fi încheiat

Oficialul COSR a precizat că procesul este departe a se fi încheiat şi că România „şi-a făcut lecţiile” în tot acest caz.

„Deocamdată lucrurile stau aşa cum ştie toată lumea, România are o medalie de bronz la gimnastică prin Ana Maria Bărbosu.

E adevărat că cealaltă sportivă care a fost pe podium, Jordan Chiles, a depus în memoriu prin avocaţii personali şi nu numai.

Noi, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român suntem în contact, Guvernul României sprijină acest caz, care este departe de a se fi încheiat.

Noi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat până acum şi vorbim de o medalie pe care o sportivă din România a câştigat-o şi de asemenea trebuie să apărăm onoarea şi să protejăm cealaltă sportivă din România, care la un moment dat putea să câştige şi ea medalia de bronz, dar după aceea a intervenit tot acest proces.

Toate părţile implicate colaborează, se informează reciproc, şi până acum lucrurile stau bine din punctul nostru de vedere.

Nu este o poveste fără sfârşit, este o poveste care s-a încheiat odată cu Jocurile Olimpice, dar se pare că verdictul nu a fost cel aşteptat de către ceilalţi participanţi.

Aşa că lupta continuă şi în afara terenului de sport, de data aceasta prin avocaţi. Important este că noi ne-am făcut lecţiile, suntem în contact cu tot ceea ce se întâmplă şi cu partea americană, şi cu partea din Elveţia.

Sunt lucruri care se schimbă de la o zi la alta, ce avem până acum este o medalie de bronz la gimnastică individual pentru România.

Şi de aici încolo trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă, şi vă asigur că suntem”, a completat Covaliu.

„Cu Sabrina Voinea este o altă discuţie, ea a avut o şansă foarte mare acolo, în timpul competiţiei la Jocurile Olimpice. Dar, din motive tehnice, şi nu le comentez eu aici, pentru că nu sunt de specialitate, lucrurile s-au întâmplat aşa cum s-au întâmplat, şi acum este o altă competiţie care nu ştim cum se va termina”, a mai adăugat preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Recursul americanilor

Avocaţii gimnastei americane Jordan Chiles au depus în urmă cu o săptămână un recurs la Tribunalul Suprem Federal din Elveţia pentru a contesta retragerea medaliei de bronz care i-a fost acordată iniţial la sol la Jocurile Olimpice de la Paris.

Chiles, în vârstă de 23 de ani, s-a clasat iniţial pe locul al treilea în concursul de la sol, datorită unei revizuiri a notei sale, care i-a permis să o depăşească pe românca Ana Bărbosu.

Echipa României a contestat decizia în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) şi a avut câştig de cauză, pe motiv că Chiles solicitase o reevaluare a scorului cu patru secunde prea târziu.

Prin urmare, Comitetul internaţional Olimpic (CIO) i-a atribuit medalia de bronz Anei Bărbosu.

Apelul făcut de Chiles este susţinut de Comitetul Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite, a spus consilierul gimnastei, care a considerat că retragerea medaliei americancei este „nedreaptă”. O decizie a tribunalului federal elveţian este aşteptată în următoarele 4-6 luni.

Cazul Sabrinei Mânecă-Voinea

Gimnasta română Sabrina Maneca-Voinea a făcut apel, la 26 august, la Tribunalul Suprem Elveţian împotriva deciziei Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care i-a acordat Anei Bărbosu medalia de bronz în finala de la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris.

Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz de la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4. Memoriul depus de FRG şi Sabrina Maneca Voinea a fost respins.

Pe 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766, astfel că a terminat pe poziţia a treia. Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

În urma deciziei TAS, Ana Maria Bărbosu a încheiat pe 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea a ocupat locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles a terminat pe 5, cu 13,666.

Medaliile României

România nu mai obţinuse o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii.

Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 4 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.

Ana Maria Bărbosu a primit medalia de bronz pe 16 august, în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe esplanada Casei Olimpice din Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:18EXCLUSIV Pandele a băgat Voluntari în faliment și acum cerșește agresiv bani de la Consiliul Județean Ilfov ca să plătească gunoierii și curentul
17:27Boloș neagă că ar lucra la introducerea impozitului progresiv: În continuare rămânem cu cota unică
17:20Singurătatea bătrânei cu animale: zece pisici și doi câini, găsiți fără mâncare și apă într-un apartament lângă o femeie de 67 de ani în stare de inconștiență
17:13Rusia provoacă Japonia: un avion de vânătoare al Moscovei a intrat de trei ori în spațiul aerian japonez, provocând reacții militare și diplomatice
17:08Războiul pe bronzul olimpic la sol, departe de a se fi încheiat, spune șeful Comitetului Olimpic Român: Trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă
16:59Coaliția cancelarului Scholz se clatină: după un scor dezastruos în alegerile regionale, liberalii vor să iasă de la guvernare
16:51Viitura de pe Dunăre nu va fi de speriat, anunță Apele Române, potrivit cărora debitele vor fi mai mici decât cele prognozate
16:44Un mic Vatican musulman la Tirana, proiectul premierului albanez Edi Rama, care vrea un „centru de moderaţie, toleranţă şi coexistenţă paşnică”
16:38PSD va vota împotriva proiectului de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze pentru un loc în Senat: Poate candida dacă demisionează
16:35Consiliul Fiscal, cel mai dur avertisment către Ciolacu: România ar putea trece din nou prin criza din 2008-2009
15:42România va fi pedepsită dur fiindcă Guvernul n-a trimis la Bruxelles planul de reducere a deficitului bugetar – Cîțu
14:08EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA
13:53SUA și Norvegia au devenit principalii exportatori de energie în Uniunea Europeană – Eurostat
13:04Abia au trecut alegerile locale și USR vrea să-și invalideze aleși proprii pe care-i bănuiește de pactizare cu adversarii politici
12:56Un primar de comună „orbește” pista unui mare aeroport din România: refuză să demoleze câteva case construite ilegal care blochează culoarul de aterizare