/

Comandantul de la Mariupol face un „ultim” apel pentru ajutor

Ultimul strigăt de ajutor din Mariupol
Ultimul strigăt de ajutor din Mariupol (sursa: Twitter/@razomforukraine)

Ultimul strigăt de ajutor din Mariupol. Un comandant al pușcașilor marini ucraineni din Mariupol a făcut ceea ce a descris ca fiind „ultima adresă către lume” a trupelor sale, care încearcă să reziste forțelor rusești copleșitoare din oraș. Acestea erau depășite numeric și nu mai aveau provizii, a declarat maiorul Serhiy Volyna.

Termenul limită impus de Rusia pentru capitularea forțelor ucrainene a trecut fără ca trupele să dea semne că s-ar fi conformat. Ultimii supraviețuitori se adăpostesc în uriașa uzină siderurgică Azovstal din oraș, se pare că împreună cu 1.000 de civili.

Ultimul strigăt de ajutor din Mariupol

Kievul a declarat că a existat un acord provizoriu pentru salvarea unor civili din oraș.

Primarul orașului, Vadym Boichenko, a declarat la televiziunea națională că Ucraina spera să trimită miercuri 90 de autobuze pentru a evacua aproximativ 6.000 de persoane. El a spus că aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate în Mariupol, potrivit BBC.

Citește și: Putin continuă să aducă trupe în estul Ucrainei, Biden a convocat unii aliați din NATO, printre care România și Polonia. Bătălia pentru Donbas va determina viitorul lumii

Cu toate acestea, guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko a declarat ulterior că mai puține autobuze decât cele planificate au reușit să ajungă la civilii blocați și nu mulți au fost evacuați.

„Oamenii s-au adunat, desigur, la punctele de întâlnire convenite, dar puțini dintre ei au urcat în autobuze”, a declarat el pentru agenția de presă Reuters, fără a oferi cifre specifice.

Combinatul Azovstal – ultimul bastion de rezistență din Mariupol

Combinatul siderurgic Azovstal – o uzină masivă de 10 km pătrați, situată în sud-estul orașului – a devenit ultimul centru al rezistenței ucrainene din Mariupol.

Nu este clar câte trupe ucrainene au mai rămas în oraș, dar într-un mesaj video trimis la BBC, maiorul Volyna, a declarat că aproximativ 500 de soldați răniți sunt îngrijiți la uzina siderurgică.

Maiorul Volyna, care conduce batalionul 36 de pușcași marini, a declarat că trupele sale au rămas fără provizii și că videoclipul a marcat „ultima noastră adresă către lume”. S-ar putea să fie ultima noastră dintotdeauna”.

El a spus că forțele rusești le depășesc numeric pe ale sale de „zeci de ori” și că, în timp ce moralul ucrainenilor rămâne ridicat, forțele Moscovei „prevalează în aer, în artilerie, în trupele de la sol și în mașini și tancuri”.

Pe măsură ce forțele rusești au avansat încet în inima orașului Mariupol, vastul complex Azovstal a devenit casa a mii de soldați ucraineni, inclusiv a luptătorilor din batalionul Azov – o unitate controversată a gărzii naționale cu legături cu extrema dreaptă.

Situl este o masă de tuneluri și ateliere și oferă un avantaj natural apărătorilor.

Rusia a bombardat fabrica cu artilerie și raiduri aeriene, iar Moscova a emis două cereri pentru ca trupele să se predea. Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că Rusia îi vizează pe apărători cu „bunker busters” – bombe colosale concepute pentru a penetra blindajele groase și a ucide țintele din subteran.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:10Germania a trimis Ucrainei arme așteptate încă din 2023 (tancuri Leopard și Gepard, sisteme antiaeriene Iris-T și Patriot)
20:57Tupeu șmecheresc al lui Ciolacu: spune că Moș Crăciun îi va lăsa sub brad facturile pentru jet-urile private plătite de Nordis
20:49Vlad Pascu, încadrare juridică schimbată în dosarul „2 Mai”, pedeapsa va crește
20:45Guvernul Ciolacu II a trecut cu doar șapte voturi peste numărul necesar. „Atât s-a putut”, a concluzionat șeful PSD
17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri