Comandant iranian, posibil spion al Israelului. Generalul Ismail Qaani, comandantul Forței Quds, o unitate de elită a Gardienilor Revoluției din Iran responsabilă pentru operațiuni extrateritoriale, a dispărut din atenția publicului de aproximativ două săptămâni. Absența sa a generat o serie de speculații și zvonuri, mai ales în contextul intensificării tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Zvonuri privind posibila sa moarte
Unele surse au sugerat că Qaani ar fi fost ucis într-un bombardament israelian asupra Beirutului.
Cu toate acestea, informațiile au fost rapid contestate de alte surse.
De exemplu, canalul Sky News Arabia a raportat că Qaani ar fi suferit o criză cardiacă în timpul unui interogatoriu legat de o posibilă infiltrare a serviciilor de informații iraniene de către Israel. Această versiune indică și suspiciuni privind șeful biroului său, care ar putea avea legături cu Israelul.
Dezmințirea oficială din partea Iranului
Autoritățile iraniene au negat categoric aceste zvonuri.
Mohammad Baqer Qalibaf, președintele parlamentului iranian, a declarat că informațiile sunt false și că generalul Qaani își continuă îndatoririle.
Canalul Al-Mayadeen a relatat, de asemenea, că liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, intenționează să-i acorde lui Qaani o distincție, fapt care ar consolida versiunea oficială conform căreia Qaani este bine.
Ultima apariție publică
Ultima dată când generalul Qaani a fost văzut public a fost acum două săptămâni, într-o întâlnire la biroul Hezbollah din Teheran, alături de fratele unui oficial important al organizației.
Ziarul New York Times a raportat că Qaani a călătorit recent în Irak, Siria și Liban, dar tăcerea oficială continuă să alimenteze speculațiile și panica în rândul Gardienilor Revoluției.
Comandant iranian, posibil spion al Israelului
Tensiunile în Iran s-au intensificat după evenimentele din 2023, inclusiv uciderea liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, și moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în Beirut, ambele atribuite Israelului.
Aceste atacuri au amplificat suspiciunile că serviciile secrete israeliene ar fi reușit să penetreze structurile iraniene, iar absența lui Qaani a ridicat și mai multe întrebări.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.