/

STENOGRAME Generalul (r) Dumbravă îi spune condamnatului Hideg cum el, Coldea și avocatul Trăilă i-au scăzut pedeapsa de la zece ani la doar patru: „Judecătorul a fost elegant”

Coldea și Dumbravă, șpagă pentru dosar
Coldea și Dumbravă, șpagă pentru dosar (sursa: Inquam Photos/Saul Pop)

Coldea și Dumbravă, șpagă pentru dosar. Generalii (r) SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, alături de avocatul Doru Florel Trăilă, sunt cercetați pentru trafic de influență după ce i-au cerut afaceristului Cătălin Hideg nu mai puțin de 700.000 de euro pentru a-i corupe pe judecătorii de la Tribunalul București și Curtea de Apel București.

Citește și: Profitul uriaș pe care îl făceau firmele generalilor SRI în rezervă Coldea și Dumbravă. DNA susține că firmele spălau banii din șpăgi pentru „rezolvat” dosare penale

Complicele acestora a fost Dan Victor Tocaci, implicat în afacerea Romprest și un apropiat al celor doi generali.

Ancheta DNA a fost extinsă și asupra companiilor Wise Line Consulting și Strategic Sys, deținute de cei doi generali. Cele două companii sunt cercetate sub acuzația de spălare a banilor.

Într-una din înregistrările aflate la dosar, generalul (r) Dumitru Dumbravă îi reproșează afaceristului Cătălin Hideg că nu a plătit banii promiși la timp, motiv pentru care l-a pus într-o poziție „nasoală” față de avocat, în timp ce generalul Coldea este „supărat”. Cu toate acestea, generalul Dumbravă recunoaște că a făcut presiuni asupra judecătorilor pentru a obține o decizie cât mai favorabilă.

Dosar al Parchetului European

Afaceristul Cătălin Hideg a fost trimis în judecată de Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, pentru că ar fi folosit documente false sau inexacte pentru ca firma sa, Sanimed International Impex, să obțină fonduri europene pentru un centru de cercetare – dezvoltare și recuperare medicală.

Dosarul a ajuns pe repede înainte pe masa judecătorilor de la Tribunalul București, care au decis în februarie 2024 să îl condamne la patru ani cu executare.

Înainte de a fi condamnat în primă instanță, Cătălin Hideg a apelat la Dan Victor Tocaci pentru ca acesta să vorbească cu generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Motivul? Voia să obțină o decizie favorabilă din partea judecătorilor cărora le-a fost repartizat dosarul.

Ce a făcut intermediarul Tocaci

Dan Tocaci i-a cerut în primă fază 2.000 de euro pentru a se deplasa la Monaco, acolo unde urma să vorbească cu Bogdan Neidoni, care la rândul său să îi pună în contact cu cei doi generali.

Ulterior, după ce a primit binecuvântarea de la Monaco, Cătălin Hideg i-a întâlnit personal pe generalii Coldea și Dumbravă. În urma întâlnirilor, s-a stabilit ca Hideg să plătească 600.000 de euro pentru a scăpa măcar cu o pedeapsă cu suspendare.

Generalii Coldea și Dumbravă l-au îndrumat către avocatul Doru Trăilă, cu care Hideg a semnat două contracte pentru suma cerută de generali. În primă fază, Cătălin Hideg a achitat suma de 100.000 de euro.

„Acte de constrângere psihică”

Cătălin Hideg nu a mai achitat diferența de 500.000 de euro, motiv pentru care generalii Coldea și Dumbravă, respectiv avocatul Doru Trăilă, s-au enervat. Într-o discuție cu Hideg, avocatul Trăilă susține că generalii Coldea și Dumbravă nu au fost de acord ca judecătorul să-i ridice controlul judiciar întrucât le-a fost frică că pleacă din țară și nu își mai primesc banii.

Totuși, pentru a-l face să plătească restul banilor, avocatul Doru Trăilă ar fi făcut „acte de de constrângere psihică a martorului denunțător, prin punerea acestuia în situația de a alege între a suporta posibile repercusiuni din partea unor persoane cu privire la care se pretindea că ar controla actul de justiție și îndeplinirea pretențiilor privind plata sumelor stabilite prin contract”, susțin procurorii.

Pe de altă parte, avocatul l-a convins pe Hideg că echipa din care face parte (adică Trăilă, Coldea și Dumbravă) „are influență asupra magistraților, sens în care l-a prezentat pe judecătorul de caz ca pe o persoană asupra căreia are un anumit ascendent ca urmare a relației profesor – student și pe care ar putea să o determine să pronunțe o hotărâre favorabilă în cadrul dosarului penal”.

Rezolvarea, la Curtea de Apel București

Generalul Dumitru Dumbravă i-a promis lui Cătălin Hideg că o să vorbească cu generalul Florian Coldea și cu avocatul Doru Trăilă pentru a-i da un răgaz să facă plata.

În schimbul banilor, Dumbravă a promis că îi va cere judecătorului să îi ridice controlul judiciar.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

După ce a fost condamnat la patru ani cu executare, Cătălin Hideg a avut o nouă întâlnire cu generalul Dumbravă. De data aceasta, generalul Dumbravă i-a sugerat că s-a intervenit la judecător, iar pedeapsa primită în primă instanță a fost tot ce s-a putut obține.

Însă i-a promis că totul se va rezolva cu judecătorii de la Curtea de Apel București.

Coldea și Dumbravă, șpagă pentru dosar

Dumbravă Dumitru: Nu. Haideți să o luăm așa. Deci… una peste alta… judecătorul a fost absolut fair. Dacă era și prejudiciul acoperit, mergea spre minimum, care însemna doi ani și trei luni.

Hideg Roberto Cătălin: Din păcate arabii ăia nu au fost serioși, s-au speriat, au cerut niște referințe la un avocat…

D.D.: Ă… da, în fine. Deci eu vă spun că e…

Tocaci Dan Victor: …[neinteligibil]…

D.D.: Situația se poate schimba la Curtea de Apel…

H.R.C.: Și ăia au făcut o…

D.D.: Dar eu sunt într-o situație nasoală față de avocat, vizavi de plățile care trebuiau făcute și nu s-au făcut. E prima dată când mi se întâmplă așa ceva.

H.R.C.: Știu.

D.D.: Eu am încercat să-i spun: „Bă, omu’ e așa, nu știu cum.”. O să facem tot posibilul ă… și-o să gândim… de fapt, am găsit deja. Aseară am avut o analiză fix pe speța dumneavoastră.

H.R.C.: Da.

D.D: Și-am pus pe hârtie. Avem o rază, o speranță că să vă… se va… veți putea pleca să vă rezolvați problemele… unde…

H.R.C.: …[neinteligibil-vorbesc în același timp]… Ăsta e… ăsta da, e atât… Din păcate, din cauza asta… Eu i-am zis și lu’ DAN: „Bă DANE, m-am făcut de tot râsul. Dacă omul era pe…”.

D.D.: Dincolo de bani, acoperirea prejudiciului e foarte importantă, pentru că noi putem să dăm în jos… de unde e ăsta să mai dăm în jos. Dar trebuie neapărat plătit, acoperit prejudiciul.

H.R.C.: Să mai dăm în jos ce?

D.D.: Păi, de la ce s-a dat acuma… pedeapsa.

H.R.C.: Păi …[neinteligibil]… dăm ceva?

D.D.: Nu prejudiciu’…

T.D.V.: Nu, mă, anii, anii, de la ani!

D.D.: Ani!

H.R.C.: A!

D.D.: Adică putem să mergem jos cu voioșie …[neinteligibil]… Dar trebuie să se întâmple ceva din momentul ăsta… Ei, oricum, de la zece ani așa cât visa madame… s-a dus către… mai… adică el putea să dea doi ani și trei luni pe fiecare faptă. A dat trei ani, adică a adăugat…

H.R.C.: Da. N-a dat …[neinteligibil]… n-a dat …[neinteligibil]…

D.D.: Ca să nu fie…în ton…

H.R.C.: Dar de ce…

D.D.: …partea de jos, partea de jos.

H.R.C.: Da. Nu. Cred că a făcut… Mai mult de atât nu știu dacă putea, adică…

D.D.: Dom’le! Bine, ăsta… ca să înțelegeti, deci ăsta i-a fost student lu’… DORU. Deci a fost unul dintre studenții lui buni, care chiar știe carte, știe meserie. A făcut un compromis absolut rezonabil. Adică repet e… dacă putea să meargă pe maxim, dacă voia să meargă pe maxim, putea să dea fără … [neinteligibil]… că nu dă. Zece ani putea să dea. Zece ani cu un spor și cu asta… ieșeau 12 ani, 12 ani, da.

H.R.C.: Am întâlnit o expresie acolo, la un moment dat a zis că…

D.D.: Haideți că a fost elegant.

H.R.C.: A zis că inteligența sau cel puțin școala nu ar fi permis oricui să facă asemenea…

D.D: Vă admiră!(…).”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

  1. Este foarte grav si nu înțeleg de ce Parchetul Militar nu se autosesizează, generalii SRI chiar daca sunt în rezerva sunt sub incidență Parchetului Militar daca sunt elemente care sa atingă securitatea si siguranță națională, ori, în acest caz sunt foarte elemente care indica săvârșirea unor infracțiuni ce trebuie cercetate de către instanțele militare.
    După toate aparențele SRI s-a compromis în așa măsură încât numai restructurarea acestei instituții mai poate fi o alternativa de eliminare a spionilor si infractorilor ce sunt în solda SRI, acoperiți si la vedere din mass media si instituțiile statului român.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului
20:29Lideri ai PNL strâng semnături pentru Crin Antonescu pentru a evita o susținere a lui Ilie Bolojan pentru candidatura lui Nicușor Dan la președinție – presă
19:47Autostrada A7, deschisă circulației pe 21 de kilometri între Dumbrava și Mizil. Investiția, finanțată prin PNRR
19:38Șeful CIA din mandatul lui Biden tocmai și-a încheiat ultima vizită la Kiev. Nu e clar care va fi atitudinea noului șef al CIA
19:32Germania putea să scape de autorul atacului de la Magdeburg încă de acum un an, dar a refuzat să răspundă unei cereri de extrădare a Arabiei Saudite
19:23Atacul letal de la Magdeburg a trimis o undă de șoc în Europa, multe țări au crescut nivelul de securitate la evenimentele de sărbători
19:17TikTok, interzis timp de un an în Albania după ce un adolescent a fost ucis ca urmare a unei dispute pe rețeaua socială