Coaliția majoritară pregătește majorări ale TVA și ale altor taxe și impozite, plus tăieri ale unor facilități, scrie publicația Profit. Controversata taxă de solidaritate, de 1% din cifra de afaceri a companiilor mari este încă în discuții. Dacă se va aplica, nu va conta dacă acele comapanii sunt pe pierdere sau pe profit. Plafonul de la care se va aplica taxa de solidaritate este o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.
Coaliția majoritară pregătește majorări ale TVA și ale altor taxe
Potrivit Profit, experții coaliției iau în discuție:
- creșterea TVA pentru băuturile cu zahăr mult, inclusiv cele carbogazoase, de la 9% la 19%
- o posibilă eliminare a impozitului specific plătit de HoReCa
- reducerea facilităților din construcții și agricultură/alimentar, prin diminuarea plafonului maxim de salariu scutit de la 30.000 de lei la 15.000 de lei, la care se vor adăuga etapizat contribuții la CASS
- sume mai mari de plată pentru activități independente și profesii liberale
- creșterea substanțială a impozitului pe locuință
În plus, s-ar pregăti introducerea la veniturile din alte surse decât salariile a două noi plafoane pentru achitarea de contribuții, de 6 și 24 salarii minime pe economie, pe lângă cel actual de 12 salarii, scrie Profit.
Impozitarea progresivă, la care s-au opus liderii PNL, ar fi fost abandonată.
„Discuții (despre mărirea taxelor sau impozitul progresiv – n.r.) sunt. Și este ușor de înțeles de ce sunt aceste discuții, în condițiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanța toate subvențiile care au fost decise, de exemplu în sectorul energetic. (…) Însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând. (…) Românii nu trebuie să trăiască cu teama că de mâine se schimbă sistemul de impozitare și trebuie să plătească mai mult”, a declarat Klaus Iohannis, la 30 mai.
Însă, la 13 mai, a fost promulgată o lege prin care circa 300.000 de salariați din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate (dar rămân asigurați) și, opțional, nici la Pilonul II de pensii.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.