/

Ciolacu tocmai a pornit un război cu Comisia Europeană: viitorul premier a declarat răspicat că prevederile din PNRR asumate de România nu vor fi respectate și cere noi „discuții”

Ciolacu nu vrea aplicarea actualului PNRR
Ciolacu nu vrea aplicarea actualului PNRR (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)

Ciolacu nu vrea aplicarea actualului PNRR. Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în cazul în care vor fi aplicate ad litteram angajamentele României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, vor fi „depopulate” Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi justiţia.

Ciolacu refuză măsurile deja convenite

„Nu vă ascund că şi astăzi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru şi cu toţi miniştrii de resort. Normal, şi ministrul Muncii, pentru că el este şeful de filă pe acest jalon şi căutăm soluţiile cele mai bune.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

E o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană – mă refer la pensiile magistraţilor, mă refer la pensia din apărare, din ordine publică, din siguranţă naţională – şi ce ne-am asumat noi în PNRR.

Decizia şi discuţiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment noi luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, justiţia, toate serviciile din România. Dacă dorim acest lucru – eu nu îmi doresc acest lucru – mergem ad litteram. (…)

Armata nu poate să aibă pensie specială. Armata are pensie de serviciu. Franţa are lege specială în ceea ce priveşte armata, ordinea publică şi serviciile. Belgia, Germania… Sunt 22 de state”, a spus el pentru Europa FM.

Liderul PSD a reproşat Guvernului care a elaborat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă că nu l-a supus dezbaterii publice. El a apreciat că abordarea actuală din PNRR ar crea „haos” în România.

„O mare ură împotriva pensiilor speciale”

Marcel Ciolacu a mai afirmat că în spaţiul public există „o mare ură împotriva pensiilor speciale” şi că aceasta este „îndreptăţită”, având în vedere că „anumite categorii au găsit oportun să facă nişte excese”.

Potrivit liderului PSD, printre aceste „excese” se numără pensiile mai mari decât veniturile obţinute în timpul activităţii sau faptul că pensia este calculată în funcţie de veniturile obţinute în ultima lună de activitate. O altă „exagerare” a reprezentat-o posibilitatea de a ieşi la pensie la 45 de ani.

„Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare. Mai mult, săptămâna viitoare, coaliţia are obligaţia de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat şi nu poate să mai aibă modificări. Cum este ea acum nu este acceptată ca îndeplinire de jalon de către Comisia Europeană. (…)

Pensiile parlamentarilor nu sunt pe această lege. (…) Ca şi jaloane, în primul rând, avem de venit cu noua lege a pensiilor, unde să închidem inechităţile – şi cred că acolo vom avea abordarea şi în ceea ce priveşte parlamentarii şi primarii. Nu este pe aceeaşi lege. Este o lege distinctă”, a precizat el.

Ciolacu nu vrea aplicarea actualului PNRR

Marcel Ciolacu a mai declarat că reprezentanţii Guvernului vor trebui să discute cu cei ai Comisiei Europene despre fiecare categorie de pensie. El a exclus ipoteza pierderii banilor din PNRR.

„Trebuie să înaintăm şi să discutăm pe fiecare categorie în parte cu Comisia Europeană, pentru că noi, în PNRR, ne-am asumat ceva care ar depopula total justiţia, apărarea – când ai un conflict la frontieră, ordinea publică – când ai una dintre cele mai sigure ţări din lume şi toate serviciile de siguranţă naţională. (…) Vom merge şi vom avea un dialog concret. (…)

Haideţi să vedem de unde pleacă răul. Unii care au fost întâmplător prin anumite funcţii în statul român şi au depăşit aceste funcţii au făcut nişte greşeli. Greşeli care pot fi arătate. Dacă este nevoie, mergem ad litteram cu legislaţia din ţara din care este comisarul şi să vedem că acel comisar, care are aceeaşi legislaţie la el în ţară, va spune că legislaţia din România nu este bună”, a spus el.

Se vor pierde bani din PNRR?

Întrebat dacă îşi asumă pierderea banilor din PNRR în cazul în care nu reuşeşte să convingă Comisia Europeană de necesitatea unor modificări în PNRR, Marcel Ciolacu a negat o astfel de variantă.

„În primul rând, depui cererea de plată numărul trei. Ai două, trei luni cât se discută dacă jalonul este îndeplinit. Comisia îţi dă şase luni, iarăşi extensie de discuţii, să fundamentezi de ce acel jalon… Este o perioadă totuşi îndelungată.

Citește și: Probabilitatea unor lovituri nucleare din partea Rusiei a crescut enorm după ce adjunctul Apărării britanice a anunțat că Ucraina va primi obuze anti-tanc cu uraniu sărăcit

Dar, e adevărat, sper ca în săptămânile următoare, în Parlament să trecem o lege cu pensiile speciale care să fie şi constituţională, e foarte important, dar care să nu creeze un haos în sistem în România. Şi predictibil, ca să nu minţi pe nimeni. Cine doreşte să se pensioneze să aibă timp să se pensioneze, iar cei care sunt în activitate să ştie că gradual vor fi anumite modificări”, a precizat el.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

  1. >> Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în cazul în care vor fi aplicate ad litteram angajamentele României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, vor fi „depopulate” Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi justiţia.

    Stai linistit Marcele, nu va pleca nimeni de la Ministerul apărării sau din magistratura doar ca le tai tu pensiile speciale! Ii veze cineva p-astia muncind la „privat’?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

19:51Cartel ALFA cere demiterea ministrului Muncii: „Interpretează într-un mod personal şi dictatorial dialogul social”. Greva din Educație continuă, sindicatele nu cedează
16:55Profesoara de română Monica Anisie, fost ministru al Educației, își promovează pagina de Facebook cu o virgulă între subiect și predicat. Anisie nu a spus nimic public în favoarea profesorilor greviști
16:27Zelenski: Cel puţin 500 de copii ucişi în timpul războiului
16:20Deși cadrele didactice sunt în grevă, unii elevi au fost chemați la școală pentru ore de inspecții de definitivat și titularizare pe post ale profesorilor
12:50În unul din cele mai sărace județe ale României, Teleorman, un magistrat are pensie specială de aproape 30.000 de lei, de 14 ori peste pensia medie pentru limită de vârstă
11:59Sindicatele din Educație anunță că greva continuă: cer ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie
09:01Putin îi aruncă în luptă pe cecenii lui Kadîrov, după ce Prigojin și-a retras mercenarii Wagner de pe linia frontului
20:15FOTO Incredibilul urs gigant din Tușnadu Nou: lovit în plin de tren, cu organele interne zdrobite, a reușit să se refugieze în sat. A fost împușcat
17:59Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Creşterea salariilor îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale
15:30Un profesor, despre unii din colegii săi greviști: Participă „la banchetele costisitoare plătite de părinții copiilor”, deși nu încheie situația elevilor
13:52Petiție online lansată de părinți pentru susținerea examenelor de Evaluare Națională și BAC 2023 la datele fixate
12:56Efectele grevei din educație: șef de promoție de la un liceu din Iași riscă să piardă admiterea la Universitatea Pennsylvania. Elevul, solidar însă cu profesorii
12:55Marile lanțuri de hipermarketuri o duc mai bine ca niciodată în România. Un depozit de șapte hectare se construiește lângă Iași
12:42Unul din cele mai poluate mari orașe din România are doar o singură stație fixă de măsurare a nivelului de noxe
19:06Sindicatele din învățământul superior, solidare cu greva din preuniversitar: „Percepem greva din învăţământ drept o mişcare socială de o amploare neaşteptată”